Grootschalige binationale politieactie tegen grenscriminaliteit

Gouverneur Carl Decaluwé, waarnemend korpschef Didier Vandecasteele van PZ Grensleie, commissaris Claude Vannieuwenhuyse, procureur des konings van West-Vlaanderen Filiep Jodts en burgemeester Eddy Lust maken van de strijd tegen de grenscriminaliteit een topprioriteit. © CB

Met een grootscheepse politieactie langs beide kanten van de Franse grens maakten de Belgische en Franse ordediensten vrijdagavond duidelijk dat het hen menens is in de strijd tegen de grenscriminaliteit. De ganse avond verrichten meer dan 30 gemengde ploegen op verschillende plaatsen in Menen, Moeskroen en aan de Franse kant van de grens allerlei controles. Dat leidde tot het vaststellen van tal van verkeersovertredingen en gerechtelijke inbreuken.

De controleactie werd in volle avondspits afgetrapt op de expresweg N32 aan het rondpunt nabij La Palma en dat zorgde meteen voor flink wat fileleed. De aanwezigheid van gouverneur van West-Vlaanderen Carl Decaluwé, procureur des konings van West-Vlaanderen Filiep Jodts en de Meense burgemeester Eddy Lust onderstreepte het belang van de zorgvuldig gecoördineerde samenwerking tussen verschillende diensten, waarbij middelen nog moeite gespaard werden. Agenten van de politiezone Grensleie opereerden samen met de politiezone van Moeskroen, de Franse politiediensten, de douane, de sociale inspectie en de Vlaamse Belastingdienst. De federale wegpolitie en honden- en droneteams zorgden samen met interventiekorpsen uit beide landen voor extra ondersteuning.

“Met deze actie streven we een dubbel doel na: we willen de verkeersveiligheid verhogen en grenscriminaliteit opsporen en aanpakken”, zegt commissaris Claude Vannieuwenhuyse van PZ Grensleie, die de actie regisseerde. “Bij de actie werden de drie grensovergangen op ons grondgebied aangedaan. Zowel aan Franse als Belgische zijde langsheen de grens werden gemengde controledispositieven opgezet.”

Drugs en wapens

Die indrukwekkende machtsontplooiing leverde ook resultaten op. De politie- en douanediensten controleerden effectief 141 voertuigen, waarbij 246 personen gecheckt werden. De Vlaamse Belastingdienst scande 2757 voertuigen en stelde 10 pv’s op. Dat leidde tot het innen van 3968,57 euro.

Op gerechtelijk vlak werden 4 personen betrapt op drugsbezit en 2 op wapenbezit. Er werden 6 inbreuken op de arbeidswetgeving vastgesteld en 1 inbreuk op het vervoer van afvalstoffen. Op verkeersvlak lieten 44 chauffeurs zich betrappen op overdreven snelheid en werden 29 algemene verkeersinbreuken vastgesteld. 7 inbreuken leidden tot de immobilisatie en het takelen van de betrokken voertuigen. 2 chauffeurs testten positief op alcohol, 4 op drugs.

Waarnemend korpschef Didier Vandecasteele beseft maar al te goed dat hiermee niet alle criminaliteit en verkeersonveiligheid uit het grondgebied geweerd worden. “Maar met een dergelijke actie geven we ook een signaal naar de burger toe: we willen tonen dat het ons menens is en dat we alles doen om ontradend te werken. Want wekelijks voeren we ook kleinere controles uit”, geeft hij mee.

Gemengde patrouilles

Voor burgemeester Eddy Lust moet de controleactie ook mee de aandacht vestigen op een lopende voorstel tot het opstarten van een pilootproject. “Met dat pilootproject willen we gemengde patrouilles met de Police Municipale van Halluin mogelijk maken. Nu is die mogelijkheid niet opgenomen in de akkoorden van Doornik II, die grensoverschrijdende politiesamenwerking toelaat. Vorig jaar schreven we hierover de minister van Binnenlandse Zaken aan. Feedback hierop hebben wij nog niet ontvangen”, aldus de burgemeester.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier