Flitspaal staat elders dan eerst voorzien

De flitspaal moet vermijden dat bestuurders weer snelheid maken nadat ze de asverschuiving zijn gepasseerd, maar niet iedereen is het eens met de locatie. (foto MV)© MV
De flitspaal moet vermijden dat bestuurders weer snelheid maken nadat ze de asverschuiving zijn gepasseerd, maar niet iedereen is het eens met de locatie. (foto MV)© MV
Redactie KW

Langs de drukke Kruisekestraat (N303) in Kruiseke staat een flitspaal die in de bebouwde kom de toegelaten snelheid van 50 kilometer per uur afdwingt. De onbemande camera staat echter niet op de afgesproken plek.

De onbemande camera was aanvankelijk voorzien bij het in- en uitrijden van de dorpskom, ter hoogte van kilometerpaal 4,8, ongeveer aan het kruispunt met de Oude Ieperweg. De onbemande camera staat nu naast de alleenstaande woning van wijlen ijsventer André Caillon. Dat de flitspaal uiteindelijk op een andere plaats staat, heeft volgens burgemeester Youro Casier (Vooruit) een duidelijke reden. “Bestuurders komende uit de richting van de rotonde aan de Grote Ieperbaan (N8) bevinden zich op de huidige plaats van de flitspaal al een tijdje in de bebouwde kom”, zegt de burgemeester. “Ze zijn eerder de asverschuiving gepasseerd. De opmerking werd al gemaakt dat die niet voldoende breed is waardoor de asverschuiving niet echt werkt.

Veel Fransen

Na de asverschuiving volgt een kaarsrechte weg die opnieuw uitnodigt om snelheid te maken waarop dan iets verder de flitspaal komt. Deze is bijna centraal gelegen tussen het zonebord van de bebouwde kom en verhoogde inrichting van de dorpskern en schoolomgeving Kruiseke.”

Nogal wat automobilisten houden er zich niet aan de toegelaten snelheid. Vaak gaat het om Fransen, op weg naar of komende van hun werk. De stad Wervik was sowieso vragende partij voor een flitspaal, gelet op de steeds terugkerende klacht van de inwoners over te hoge snelheden bij het binnenrijden van de dorpskern van Kruiseke.

De flitspaal was dus eerst voorzien ter hoogte van kilometerpaal 4,8, pal naast de woning van gewezen Tabaksfee die nu ontgoocheld reageert. “Op de plaats waar de paal nu staat, rijden ze amper te snel”, zegt Ulla. “Die flitspaal zal geen invloed hebben op de snelheid die ze hier halen.” (EDB)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.