15 West-Vlaamse gemeenten vragen extra camera’s en trajectcontroles op gewestwegen

Olaf Verhaeghe

Vijftien West-Vlaamse steden en gemeenten hebben bij het Agentschap Wegen en Verkeer een aanvraag voor bijkomende snelheidscontroles en camera’s op gewestwegen ingediend. Of die er ook effectief allemaal zullen komen, is niet zeker.

Het Agentschap Wegen en Verkeer heeft dit jaar extra budget om op vraag van lokale besturen en politiezones bijkomende camera’s en trajectcontroles op gewestwegen te installeren. Alle steden en gemeenten kregen tot 1 oktober de kans om zo’n aanvraag in te dienen. Als die succesvol is, neemt Wegen en Verkeer de investeringskost volledig op zich. Lokale besturen en politiezones staan daarna zelf in voor het onderhoud van de installaties.

13 trajectcontroles

Uit gegevens die Vlaams Parlementslid Bert Maertens (N-VA) opvroeg bij minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters (Open VLD) blijkt dat slechts 15 West-Vlaamse steden en gemeenten zo’n aanvraag hebben ingediend. In totaal gaat het om aanvragen voor 12 snelheidscamera’s, 13 nieuwe trajectcontroles, 2 roodlicht-snelheidscamera’s en één tractorsluis.

De aanvragen komen wel uit alle hoeken van de provincie: Anzegem, Avelgem, Beernem, Gistel, Ieper, Jabbeke, Koksijde, Lendelede, Mesen en Wijtschate (Heuvelland) samen, Meulebeke, Oudenburg, Pittem, Torhout, Waregem en Wevelgem richten zich tot Wegen en Verkeer voor de installatie van een nieuwe snelheidscontrole.

Of die er ook allemaal komen, is nog niet zeker. “Onze administratie is nog volop bezig met de selectie”, klinkt het bij Machteld Claerhout, woordvoerder van minister Peeters. “Het is onze bedoeling om tegen het einde van het jaar de lokale besturen te informeren of ze al dan niet geselecteerd zijn.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.