Controle van koelcontainers in Zeebrugge

© belga
Redactie KW

De politie hield woensdagavond en -nacht een gecoördineerde actie tegen transmigranten in Zeebrugge. Daarbij werden in totaal 56 koelwagens gecontroleerd. Een maatregel die getroffen werd na het overlijden van 39 transmigranten in een koelcontainer.

De actie werd gehouden door verschillende lokale politiekorpsen, de spoorwegpolitie, de scheepvaartpolitie, het interventiekorps en het technisch steunteam. Daarbij werden ook een scanner en speurhonden ingezet. In totaal werden 28 transmigranten opgepakt. De meeste daarvan werden door de Blankenbergse politie van de tram geplukt. 12 transmigranten hielden zich in de omgeving van Zeebrugge op. De meesten van hen kwamen uit Algerije.

Om ook vrachtwagens te kunnen controleren werd de mobiele scanner ingezet. Die controleerde in totaal 67 opleggers. En opvallend: ook de koelwagens werden geopend. Iets waar de politie sinds het drama in Essex – waarbij 39 transmigranten dood in een koelcontainer werden aangetroffen – extra aandacht voor heeft. Daar werd uiteindelijk niemand in aangetroffen.

Procureur en expert mensensmokkel Frank Demeester is tevreden met de actie. “De doelstelling blijft zoals steeds beeldvorming en het verzamelen van gerechtelijke informatie om smokkelorganisaties in kaart te brengen”, zegt hij.

(TL)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier