Concert van en voor El Salvador

Paul en Ann waren in 2010 in het schooltje waar hun dochter Annelies een project voor gehandicaptenonderwijs uit de grond stampte. © gf
Redactie KW

Op 11 mei treedt Grupo Morazàn op in de Sint-Jozefskerk van Oostrozebeke. De muziekgroep uit El Salvador komt onder leiding van de West-Vlaamse Mia Vercruysse enkele concerten doen in onze provincie. Paul Benoit (68) en Ann Teerlinck (66) uit de Sint-Laurentiusstraat zijn heel begaan met El Salvador.

De tante van Paul Benoit was een kloosterzuster in Sint-Niklaas. Zij hadden een missiepost in het Midden-Amerikaanse El Salvador. Paul had een bankagentschap waardoor hij zijn tante kon helpen met financiële raad. Zo kwam hij in 2001 voor het eerst El Salvador. Ook Annelies, de dochter van Paul en Ann, kon op vraag van Pauls tante een buitenlandse orthopedagogiestage doen in dat land. Daar leerde zijn in 2001 Mia Vercruysse uit Roeselare kennen. “In 1980 brak er een burgeroorlog los in El Salvador nadat bisschop Oscar Romero er vermoord werd. De mannen vochten aan het front, de vrouwen en kinderen vluchtten naar buurland Honduras. Mia trok voor Broederlijk Delen naar dat vluchtelingenkamp. Daar leerde ze de vrouwen zelfstandig zijn. Mia is muzikante, dus zette ze de kinderen aan tot musiceren“, vertelt Ann.

Leerplan

Na het akkoord in 1992 keerde ze mee terug met de gevluchte mensen naar de provincie Morazàn. “Daar hield ze de kinderen van de straat en van de drugs door een muziekschool op te richten. Met die kinderen, die nu muziekleerkracht zijn, vormt ze Grupo Morazàn. Zij komen nu optreden in onze provincie.

Grupo Morazàn met Mia Vercruysse uit Roeselare centraal in beeld. Zij richtte in El Salvador een muziekschool op om kinderen van de drugs weg te houden.
Grupo Morazàn met Mia Vercruysse uit Roeselare centraal in beeld. Zij richtte in El Salvador een muziekschool op om kinderen van de drugs weg te houden.© gf

De dochter van Paul en Ann ging nog twee keer terug naar El Salvador om schoolprojecten te leiden. In 2003 bedacht ze een leerproces voor gehandicapte kinderen. “Voor dat project kon ze in onze gemeente 50.000 dollar of 40.000 euro inzamelen. Dat was een fenomenaal bedrag. Het leerplan wordt daar nu nog altijd gevolgd door het ministerie van onderwijs. Nadat ze weer even in België was, vroeg de niet-gouvernementele organisatie om terug te keren. Toen werkte ze een plan uit om de geschiedenis van de burgeroorlog uit te leggen aan de kinderen. Zij wilden weten wat er met hun ouders gebeurd was tijdens de burgeroorlog”, vertellen de ouders van Annelies.

Nierdialyses

Door hun dochter groeide ook hun band met El Salvador. Samen met de dekens van het bisdom trokken ze naar Midden-Amerika om de projecten te bezichtigen. De handen van vader Paul begonnen te jeuken om iets te doen. “Een tiental jaar geleden konden we nierdialyses overnemen van het ziekenhuis van Kortrijk. Maar het was te omslachtig om die daar te krijgen. We zochten verder en stuurden Amerikaanse nierdialyses naar El Salvador. We kozen voor dialyses omdat er toen nog maar één was in heel het land. De rijken konden daar gebruik van maken en betaalden daar veel geld voor. Een nierdialyse was het middel om geld van de rijken richting de armen te geven. Door die inkomsten was er plaats om gratis verzorgingsbonnetjes te geven aan de armen,” legt hij uit.

Ann en Paul trokken al vijf keer naar Nicaragua. Ze zouden graag nog eens teruggaan om de projecten van hun dochter en het ziekenhuis te bekijken. “We zouden daar zeker welkom zijn, hoewel er geen Belgische zusters meer zijn. Helaas is het een heel gevaarlijk land door verschillende drugsbendes. Hoe dan ook, zouden we er nog eens willen gaan omdat we er een thuis hebben”, klinkt het. Om de muziekschool van hun vriendin Mia te steunen, besloten ze ook een concert te organiseren. Grupo Morazàn zal hier hun kunnen tonen. “Omdat hun muziek ook het oorlogsthema bezingt, zullen de streekgenoten van popfolkgroep Folgazàn het voorprogramma spelen. Zij hebben ook een heel oorlogsrepertoire, dus het valt samen”, vertelt Ann.

(Niels Vromant)

Het concert vindt op 11 mei plaats in de Sint-Jozefskerk van De Ginste. Tickets kan je voor 12 euro reserveren op het rekeningnummer BE10 9531 3815 0904. Meer info via ann.teerlinck@hotmail.com.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier