Chaos aan Kortrijkse schoolpoort door bewonersparkeren

Johan Schietgat aan de lege bewonersparkeerplaatsen. Wat verderop zie je de ingang van de Sint-Amandsbasisschool Noord. © LOO
Axel Vandenheede

In de Sint-Amandsbasisschool Noord moeten ouders na schooltijd hun kinderen op de speelplaats oppikken. “Alles liep vlot, tot Parko een pak parkeerplaatsen reserveerde voor bewoners. Nu vinden veel ouders geen parking, met chaos tot gevolg”, stelt directeur Johan Schietgat. Schepen van Mobiliteit Axel Weydts sust. “We proberen rekening te houden met iedereen. Als er een probleem is, zullen we dat bekijken.”

De Sint-Amandsbasisschool in de Kollegestraat telt 330 kinderen. Net voor het begin en net na het einde van de lessen is het in de straat dan ook heel druk. “Maar zonder grote problemen“, aldus directeur Johan Schietgat. “Ook niet toen we begin dit schooljaar een nieuwe regel invoerden. Sinds september moeten alle ouders hun kinderen komen oppikken op de speelplaats.”

“Vroeger werden de leerlingen als het ware losgelaten op straat, met onveilige situaties als gevolg. Soms was een leerling bovendien al vertrokken naar huis, maar kwam een van zijn of haar ouders plots opdagen. Omdat we als school veiligheid hoog in het vaandel dragen, hebben we dan besloten om elke leerling op de speelplaats aan een van de ouders of een begeleider toe te vertrouwen.”

“Onze ouders vinden geen parking meer en zo ontstaan opnieuw tal van onveilige situaties” – Johan Schietgat, directeur Sint-Amandsbasisschool

De directeur geeft mee dat de school sinds een paar weken met een nieuw probleem kampt. “In de Proosdijstraat, het verlengde van de Kollegestraat, vormde parkeerbedrijf Parko plots tal van parkeerplaatsen om tot bewonersparkeerplaatsen. Zonder enige vorm van overleg met de school. De ouders die hun kinderen met de wagen kwamen ophalen, maakten gebruik van die plaatsen. Maar dat kan nu niet meer, anders riskeren ze een boete. Het gevolg is dat velen geen parking vinden en er zo opnieuw onveilige situaties ontstaan.”

Schoolstraten

Ik pleit ervoor dat, als Parko iets dergelijks plant, er met de ruime buurt overlegd wordt. Want het is frustrerend om te zien dat die bewonersparkeerplaatsen grotendeels leeg staan, terwijl onze ouders die niet eventjes mogen gebruiken.”

Schepen van Mobiliteit Axel Weydts (SP.A), ook voorzitter van Parko, nuanceert. “De Proosdijstraat is een woonstraat, vandaar dat Parko daar bewonersparkeren heeft ingevoerd”, legt hij uit. “Het gaat om de combinatie van een grote woondichtheid en een hoge parkeerdruk”, pikt Parko-voorzitter Jean-Paul Vandewinckele in. “We krijgen dan ook veel vragen uit bepaalde buurten om bewonersparkeren in te voeren. Intussen zijn er 204 dergelijke parkeerplaatsen, voornamelijk in de binnenstad. Tegen eind deze maand zullen dat er 275 zijn.”

“Voor bewoners is het een geruststelling dat ze een parkeerplaats vinden, ook als ze eens wat vroeger thuis zijn” – schepen van Mobiliteit Axel Weydts (SP.A)

“Als blijkt dat er daardoor onveilige situaties ontstaan in de buurt van de school, kunnen wij bijsturen”, aldus nog Axel Weydts. “We zijn alvast bereid om in overleg te gaan met de school.” De schepen benadrukt wel dat Parko niet de regels rond bewonersparkeren zal aanpassen. “Sommigen hebben al geopperd om overdag die plaatsen als gewone parkeerplaatsen aan te bieden, maar dan zou er altijd onduidelijkheid zijn. Stel dat je op dergelijke plaatsen met een gele streep iedereen toelaat om te parkeren tussen bijvoorbeeld 9 en 16 uur. Wat als een niet-bewoner daar even voordien of net iets langer blijft staan. Er zou bovendien een probleem zijn qua verkeersborden. Voor bewoners is het tot slot een geruststelling dat ze een parkeerplaats zullen vinden als ze eens wat vroeger thuis zijn.”

Burgemeester Vincent Van Quickenborne (Open VLD) stelt dan weer dat Kortrijk meer moet inzetten op schoolstraten. Zo’n straat wordt bij het begin en het einde van schooldag een half uur afgesloten voor alle gemotoriseerd verkeer. “In Pius X wordt dit principe sinds september 2016 toegepast en dat is een groot succes. Ouders parkeren een eindje van de school en wandelen dan samen met hun kinderen naar school.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier