Centrumparking Vlienderkouter in Bissegem opnieuw open na renovatie

v.l.n.r. Franky Doolaeghe, schepen Stephanie Demeyer, Wim Callewaert (directeur Sint-Vincentius Bissegem) en schepen Axel Weydts. © EDB
Annelies Nollet
Annelies Nollet medewerker KW Kortrijk-Menen

Eergisteren (woensdag) opende het stadsbestuur de vernieuwde centrumparking Vlienderkouter in Bissegem. De parking en de oprit werden volledig heringericht. Het parkeerterrein is gratis en vooral bedoeld voor langparkeerders en bezoekers en de Sint-Vincentiusschool. Er werden ook twee nieuwe wandelpaden toegevoegd.

Er zijn 35 nieuwe parkeerplaatsen op de parking voorzien, waarvan twee plaatsen ingericht werden voor mensen met een handicap. Naast de vernieuwde oprit zijn er ook twee nieuwe wandelpaden die toegang geven tot de parking. Het noordelijke wandelpad maakt via de hondenlosloopweide de verbinding met het ontmoetingscentrum.

Het zuidelijk gelegen wandelpad creëert een veilige doorsteek naar de Meensesteenweg. De volledige parking en inrit werden eveneens voorzien van de nodige nieuwe ledverlichting. Gezien de focus van de parking als centrumparking, is deze niet geschikt voor vrachtwagens en grote bestelwagens.

Twee vliegen in een klap

“Hier slaan we meerdere vliegen in een klap”, aldus Axel Weydts (SP.A), schepen van Mobiliteit en Openbare werken. “De komst van deze centrumparking zal bijdragen aan de verkeersveiligheid in de schoolomgeving. Bezoekers van het OC kunnen er terecht. Maar ook klanten of werknemers van de handelszaken in Bissegem kunnen er comfortabel parkeren, … De parking is een van de vele initiatieven om de leefbaarheid van Bissegem te verhogen.”

Om het groene karakter van de omgeving te versterken, worden in het najaar extra bomen aangeplant en werd een infiltratiezone voor regenwater voorzien. Daarnaast is gebruik gemaakt van waterdoorlatende betonstraatstenen. Een buffer- en infiltratievoorziening is aangelegd om het aflopende water eerst de kans te geven lokaal in de bodem te infiltreren.

“De opwaardering van de Vlienderkouter komt er op vraag van de Bissegemse gemeenschap. Hoe meer automobilisten gebruik maken van de parking Vlienderkouter, hoe minder auto’s op parking Rietput en in de Driekerkenstraat waar het tijdens de spitsuren erg druk is”, legt Stephanie Demeyer (Team Burgemeester), schepen van Deelgemeenten uit.

Langparkeerders en bezoekers

De stad Kortrijk zet de vernieuwde Parking Vlienderkouter in als centrumparking in Bissegem en is specifiek gericht op langparkeerders (bv. werknemers omgeving Rietput) en bezoekers (bv. voor het ontmoetingscentrum, bij evenementen,…). Op deze manier wordt de andere parking in Bissegem, Rietput, minder belast.

Franky Doolaeghe – vertegenwoordiger Unizo en Bedrijvencentrum Bizz-Init is tevreden. “Al jaren zijn wij – Unizo Bissegem – vragende partij om deze parking op te waarderen. Vanuit Kortrijk, richting Wevelgem, is dit namelijk de enige volwaardige mogelijkheid om langparkeren mogelijk te maken en hierdoor de dorpskern te ontlasten van overstekende voertuigen richting Rietputparking.”

“Ook als bedrijvencentrum, zijn wij dan ook verheugd met de realisatie van deze centrumparking. Dit is een belangrijke investering voor Bissegem. Wijzelf gaan de nodige inspanningen leveren om iedereen die hier komt werken, aan te moedigen gebruik te maken van deze parking. Zo ontlasten we de Rietput en creëren we minder verkeer rond de schoolpoort. Uiteindelijk is het drie minuten wandelen en dit kan alleen maar deugd doen en vermijden we de files in de Driekerkenstraat rond het spitsuur.”

Veilig naar school

De parking kan ook gebruikt worden door ouders die hun kinderen met de auto naar de Sint-Vincentiusschool brengen. Door de realisatie van de nieuwe veilige schoolverbinding via ‘de platse’ is er een vlotte wandelverbinding tussen de parking Vlienderkouter en de Sint-Vincentiusschool. Ter hoogte van het oud-gemeentehuis zorgt een gemachtigd opzichter dat de kinderen veilig de steenweg kunnen oversteken. Op die manier vermindert de autodruk in de Driekerkenstraat en verhoogt de verkeersveiligheid voor leerlingen die zich met de fiets of te voet van- en naar de school begeven.

Ook Wim Callewaert & Stefanie Moenens Directeur Vrije kleuter- en lagere school St.-Vincentius Bissegem reageren positief. “Wij stellen als schooldirectie vast dat de stad Kortrijk veel inspanningen levert om de verkeersveiligheid en de leefbaarheid rond onze schoolpoort te verbeteren. Vorig jaar werd een nieuwe veilige schoolverbinding gerealiseerd, nu deze parking en binnenkort de herinrichting van de Driekerkenstraat!”

“Deze vernieuwde parking creëert kansen om het verkeer rond onze school te verminderen. Om die reden gaan wij deze parking met plezier promoten. Hoe minder auto’s in de schoolomgeving, hoe veiliger het is voor onze kinderen. Gemachtigde opzichters zorgen trouwens altijd voor een veilige oversteek aan het oud-gemeentehuis. Kinderen kunnen vanaf daar gebruik maken van deze nieuwe schoolverbinding. We hopen dat iedereen ons advies volgt. Zo bouwen we samen aan een Beter Bissegem.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier