Centrum Blankenberge twee maand vroeger verkeersvrij dan gepland

Het stadscentrum van Blankenberge wordt vanaf 4 mei volledig verkeersvrij. Dat is twee maanden vroeger dan gewoonlijk. De beslissing viel dinsdagavond in de gemeenteraad omdat de verkeerssituatie te onveilig was door grote werken in een van de centrumstraten. Oppositie en handelaars reageren boos op de beslissing, die het schepencollege donderdag officieel nam.

Zowel lokale handelaars als de oppositie zijn sterk gekant tegen de beslissing van burgemeester Daphné Dumery (N-VA). © KD

Twee maanden vroeger dan gepland wordt het het stadscentrum van Blankenberge al volledig verkeersvrij. Door de grootschalige werken in de Weststraat zijn er heel wat omleidingen. Daarop besliste het stadsbestuur dat de situatie niet langer veilig was voor voetgangers. In de zomermaanden geldt de regeling al langer. In die periode mag het verkeer enkel tussen 5 en 10 uur het centrum in zodat leveranciers de handelaars kunnen bereiken.

Zowel lokale handelaars als de oppositie zijn sterk gekant tegen de beslissing van burgemeester Daphné Dumery (N-VA). Vooral omdat er volgens hen op voorhand geen inspraak gevraagd is van de betrokken partijen. Gemeenteraadslid Björn Prasse (Open Vld) heeft als oppositie tevergeefs de beslissing nog proberen tegenhouden. “Wij wilden voorstellen om eerst met alle betrokken partijen samen te ztten voor overleg. Toch besliste de burgemeester om de beslissing zonder overleg door te voeren. Dat vinden wij niet kunnen.”

Burgemeester Dumery besliste donderdagmorgen samen met haar schepencollege om de maatregel officieel door te voeren. Ze benadrukt dat dit een tijdelijke maatregel is. “We hebben deze beslissing gemaakt in het kader van de huidige werken. Eens deze voorbij zijn, is de maatregel niet meer nodig.” De burgemeester snapt de bezorgdheid van de handelaars. “We proberen gehoor te geven aan alle bezorgdheden. We onderzoeken nu bijvoorbeeld of het mogelijk is om extra los- en laadzones in de buurt in te richten.” Er komt ook nog een info-avond over de werken. De nieuwe maatregel gaat van kracht op 4 mei en loopt tot eind juni telkens tussen 10 en 18 uur.

(BELGA)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.