CD&V: “Lokale overheden moeten data van camera’s langs de weg voor eigen beleid kunnen gebruiken”

CD&V wil de data van wegcamera's ter beschikking stellen van lokale besturen.© gf
CD&V wil de data van wegcamera's ter beschikking stellen van lokale besturen.© gf
Bron: Belga

CD&V wil dat lokale overheden de data van wegcamera’s ook kunnen gebruiken voor hun mobiliteit-, milieu- en leefbaarheidsbeleid. CD&V-Kamerlid Franky Demon heeft daarvoor een wetsvoorstel ingediend. “De data kunnen bijvoorbeeld tonen welke straten als sluipweg genomen worden en waar te veel verkeersbelasting of luchtverontreiniging is”, zegt Demon.

ANPR-camera’s kunnen automatisch nummerplaten herkennen en worden nu vooral gebruikt voor flitsacties in het verkeer. Vandaag mogen lokale besturen de gegevens van deze camera’s enkel gebruiken voor boetes en openbare veiligheid. CD&V wil daar verandering in brengen.

“Gemeentebesturen zouden veel kunnen leren uit deze geanonimiseerde data. Ze kunnen een schat aan informatie bieden om pijnpunten in mobiliteit aan te pakken, verkeersdoorstroming te verbeteren en onze leefomgeving veiliger en gezonder te maken”, zegt Brugs Kamerlid Franky Demon. “De data kunnen bijvoorbeeld tonen welke straten als sluipweg genomen worden, waar te veel verkeersbelasting of luchtverontreiniging is, of waar de veiligheid van spelende kinderen in gevaar is.”

Franky Demon, schepen in Brugge en Kamerlid voor CD&V.©KURT DESPLENTER BELGA
Franky Demon, schepen in Brugge en Kamerlid voor CD&V.©KURT DESPLENTER BELGA

Volgens Demon past dit voorstel bij het voornemen van minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) voor een verhoogde inzet op de samenwerking tussen alle actoren van de verkeersveiligheid. “Burgemeesters hebben het best zicht op lokale problemen en zijn het best geplaatst om deze gericht aan te pakken”, besluit Demon.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.