CD&V kritisch over eenrichting in Kerkhofblommenstraat Staden

Mobiliteitsschepen Geert Moerkerke : “Vlotter verkeer door eenrichting.”©JOKE COUVREUR
Mobiliteitsschepen Geert Moerkerke : “Vlotter verkeer door eenrichting.”©JOKE COUVREUR
Carl Bruneel
Carl Bruneel Medewerker KW

De Stadense gemeenteraad keurde de invoering van eenrichtingsverkeer in het stuk Kerkhofblommenstraat dat uitmondt op de Sint-Jansstraat definitief goed. De maatregel komt er door de drukke wachttijden die er waren om de Sint-Jansstraat op te rijden. Oppositiepartij CD & V toonde zich kritisch rond het punt. Volgens de partij werden er geen andere opties overwogen.

Het eenrichtingsverkeer geldt in het laatste stukje van de straat voor wie richting Sint-Jansstraat rijdt. “Bestuurders moeten afslaan naar de Wankaardelaan in plaats van door te rijden richting Sint-Jansstraat”, legt mobiliteitsschepen Geert Moerkerke (Open Vld) uit. “Reden voor de maategel waren de lange wachttijden om de Sint-Jansstraat op te rijden. Mensen dienden er soms tot 10 minuten en langer te wachten vooraleer ze de Sint-Jansstraat konden kruisen richting Rysseveldstraat of vooraleer ze de Sint-Jansstraat richting Roeselare of richting centrum konden oprijden. Dat zorgde vaak voor een lange rij wachtende voertuigen, waardoor het ook moeilijker was om vanuit de Sint-Jansstraat de Kerkhofblommenstraat op te rijden. Dat was nog moeilijker als er een vrachtwagen of een tractor als eerste in de wachtrij stond. Door de grootte van de voertuigen was het moeilijk of onmogelijk om de Kerkhofblommenstraat in te rijden.”

CD&V twijfelt

Het eenrichtingsverkeer draaide gedurende een half jaar proef. De raad diende de eenrichting nu definitief goed te keuren. Raadslid Sarah Van Walleghem (CD & V) vroeg zich af er wel andere opties overwogen werden. “Nu wordt het verkeer richting Bruggestraat langs een school en via het centrum gestuurd”, aldus het raadslid. “Ik weet niet of dat wel zo’n goede oplossing is. Een mogelijke optie zou de aanleg van een rondpunt op het kruispunt Kerkhofblommenstraat-Sint-Jansstraat-Rysseveldstraat zijn. Een andere optie is om het verkeer enkel toe te laten de Sint-Jansstraat vanuit de Rysseveldstraat en de Kerkhofblommenstraat rechts te laten oprijden. Enkel als er vanuit die straten naar links afgedraaid wordt op de Sint-Jansstraat zijn er problemen met wachtrijen. Ik vind het ook wat absurd om de eenrichting nu goed te keuren. Als de Bruggestraat straks onderbroken is door de geplande werken, dan moeten we het verkeer toch weer omleiden via de Kerkhofblommenstraat.”

Geen bevoegdheid

“Er is niet overwogen om een rondpunt aan te leggen.”, weet schepen Moerkerke. “De Sint-Jansstraat is een gewestweg die onder bevoegdheid van de Administratie Wegen en Verkeer valt. Wij hebben dus geen beslissingsbevoegdheid over de Sint-Jansstraat. Het verkeer vanuit de Kerkhofblommenstraat en de Rysseveldstraat enkel rechts laten opdraaien zal moeilijk zijn. Er zullen er toch altijd zijn die links gaan opdraaien. Het is zeer moeilijk om bij de mensen iets af te dwingen.” (BCH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier