CD&V Blankenberge hekelt nogmaals autoluw centrum en spreekt van valstrik

"Communicatie autoluw centrum was verwarring troef", stelt Blankenbergs CD&V-voorzitter Marc Dhondt. © (Foto WK)
Wim Kerkhof
Wim Kerkhof Medewerker KW

De Blankenbergse CD&V stelt zich ernstig vragen bij de aanpak rond het autoluw centrum afgelopen zomer. “22.000 inbreuken, dat duidt op een fundamenteel gebrek aan sensibilisering, communicatie en leesbaarheid”, klinkt het.

Volgens lokaal CD&V-voorzitter Marc Dhondt moet het Blankenbergse stadsbestuur zich ernstig beraden over de leesbaarheid van de borden omtrent de autoluwe zone in de binnenstad afgelopen zomer. “Die was onduidelijk en niet eenduidig”, zegt hij. “Een kakofonie van borden, waarbij dezelfde boodschap op vier verschillende manieren werd gebracht. De autobestuurder had die boodschap in een oogopslag moeten kunnen interpreteren en dat was bijlange niet het geval.”

CD&V is voorstander van een continue autoluw centrum tussen elf uur ’s ochtends en zes uur ’s avonds en dat jaar in, jaar uit. “Dat maakt het duidelijker voor de autobestuurder en biedt ook meer comfort voor de zachte weggebruiker in de winkelstraten. Afgelopen zomer was het echter verwarring troef: een valstrik om de stadskas te spijzen?” klinkt het.

Burgemeester Björn Prasse (Open VLD) wijst nogmaals op de overgangsperiode die voorafgaand aan de GAS-boetes werd ingelast. “Als we eerst een gedoogbeleid voeren omdat we bestuurders willen sensibiliseren, verwijt CD&V ons dat we centen laten liggen door in die periode géén GAS-boetes te innen. Innen we die boetes wel, dan klinkt het dat we de stadskas willen spijzen.”

Wel terecht is volgens Prasse de opmerking dat de officiële signalisatie beter kon. “Met vier, vijf borden onder elkaar was dit inderdaad wat te druk. Voor volgende zomer gaan we dus nog eens bekijken hoe dat eenvoudiger kan. Anderzijds was er ook dat pictogram van 1m60, dat wél in één oogopslag duidelijk maakte waar het om ging”, klinkt het.

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier