Buurtbewoners willen oplossing zoeken voor druk verkeer in Prinsessestraat

Heel wat automobilisten rijden te snel in de Prinsessestraat. Dat is de opinie van heel wat bewoners, waarvan er enkele nu de Facebookgroep ‘Een veiliger Prinsessestraat’ oprichtten. “We willen luisteren naar wat de bewoners denken van de huidige situatie en we willen vooral op een positieve manier meezoeken naar oplossingen”, zeggen Steve Morlion en Dimitri Maes van de Facebookgroep. “De Prinsessestrat mag alvast geen ‘autostrade’ meer zijn!”

Steve Morlion en Dimitri Maes willen verkeersmaatregelen tegen het drukke verkeer in de Prinsessestraat. (Foto FM)

“De aanleiding voor de oprichting van een Facebookgroep dateert van enkele weken geleden toen op een vrijdagavond omstreeks 18 uur mijn auto, die aan de andere kant van mijn woning in de Prinsessestraat 23 geparkeerd stond, aangereden werd door een personenwagen die vervolgens tegen de gevel van de woning met huisnummer 52 tot stilstand kwam “, zegt Steve. “Nadien vernam ik dat de bestuurder een dame was die van haar werk naar huis reed. Volgens een ooggetuige reed die dame vlak vóór de aanrijding op het linker baanvak. De vrouw zelf zou aan de politie verklaard hebben dat ze niet rapper reed dan 50 km per uur. Waarom ze de controle over het stuur van haar wagen verloor, weet ik niet.”

Autospiegels afgereden

Uiteraard waren Steve en zijn vrouw Lien Wallyn erg geschrokken. “Onmiddellijk na de aanrijding kwamen heel wat buren buiten kijken wat er gebeurd was”, vervolgt Steve. “Een aantal buren vertelden dat er al jaren veel te snel gereden wordt in de straat en dat er in de laatste jaren al verschillende keren aanrijdingen van geparkeerde auto’s waren. Lien en ik en onze drie kinderen wonen hier nog maar een jaar, maar hebben ondertussen ook al meermaals moeten vaststellen dat heel wat autobestuurders hier nog al eens hard op het gaspedaal durven duwen. Wat uiteraard ook gevaarlijk is voor de kinderen.”

“De politie doet meestal controle op de piekuren en dan kan men niet snel rijden”

Dimitri Maes (33), die met zijn partner Lies Coucke (37) en hun zes kinderen iets meer dan een jaar in de Prinsessestraat 147 woont, is ook één van de oprichters van de Facebookgroep. “Vijf autospiegels reden ze hier al af van mijn wagen en van de camionette van mijn baas”, zei hij. “Ik dacht er zelfs al over na om weer te verhuizen.”

Controles

Lieven Vandermeersch uit de Prinsessestraat 70 is de derde oprichter van de nieuwe Facebookgroep, maar kon er op het ogenblik van ons gesprek niet bij zijn. “In 2012 ramden snelheidsduivels de auto’s van mijn vrouw en ik, en van nog twee buren. Toen waren er twee auto’s perte totale. Ondertussen zijn er zeker al vijf wagens perte totale gereden in de straat. Ik zei in 2013 in een interview in KW dat de Prinsessestraat geen gewone straat is, maar een autostrade. De politie deed en doet wel snelheidscontroles, maar meestal op de piekuren en dan is er teveel verkeer en kan men niet snel rijden.”

Oplossingen

De initiatiefnemers van de Facebookgroep hopen dat er zich zoveel mogelijk bewoners uit de Prinsessestraat, maar ook uit de Baronstraat en de andere omliggende straten, aansluiten bij de Facebookgroep. “Niet met de bedoeling om een protestcampagne te voeren, te roepen en te tieren, maar wel om samen op een positieve manier naar oplossingen te zoeken en voorstellen te doen aan de stad en de politie”, zeggen ze. “Er wordt al jaren geklaagd over onveilige verkeerstoestanden, maar niemand doet er iets aan. Wij willen daar nu verandering in brengen. We hoorden wel al dat stad toekomstplannen zou hebben om vrachtwagens in de Prinsessestraat en op de Dam te weren en dat is positief. Maar als het enigszins kan zouden we toch graag ietsje vlugger in een veiliger straat wonen. Op 18 januari van volgend jaar zouden we een eerste keer samenkomen met de bewoners die dat willen in het Dorpshuis.”

En de ‘woordvoerders’ denken al aan allerlei maatregelen: politiecontroles buiten de spitsuren, eenrichtingsverkeer of een tweetal asverschuivingen in de Prinsessestraat, het weren van vrachtwagens uit de straat …

(IB)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.