Buurtbewoners uit Schuiferskapelle: “Snelheidsduivels moeten weg uit onze wijk!”

Peter Van Pamel en Sylvianne De Cock zijn bezorgd over de verkeersveiligheid in hun buurt. "We willen dat onze kinderen in alle rust kunnen buitenspelen", zeggen ze. We herkennen Peter en Sylvianne met naast hen v.l.n.r. Jasmine Strobbe, Laurinda Chapelle en Devon Crombez. Vooraan zitten Luka Van Pamel en Victor Strobbe. © WME
Philippe Verhaest

Peter Van Pamel is het kotsbeu. “Veel te veel automobilisten scheuren aan een veel te hoge snelheid door de Brouwerijstraat en de aanpalende wijk”, zucht hij. “Vorige zondag miste zo’n laagvlieger op een haar na mijn zoontje van acht jaar. Zo kan het niet verder. De stad moet ingrijpen. Of moeten we wachten tot er een zwaar ongeval gebeurt?”

Peter Van Pamel (48) woont met zijn partner Sylvianne De Cock (49) en de kinderen Luka (8), Renzy (17) en Daphne (21) in de Kronkelbeekstraat in Schuiferskapelle. “Ik woon hier al 21 jaar, maar heb deze rustige woonwijk zien veranderen in een plek waar de gemiddelde snelheid van de auto’s steeds hoger ligt”, stelt de zaakvoerder van een schoonmaakbedrijf.

“En dat ergert mij en heel wat buurtbewoners steeds meer. Vooral in de Brouwerijstraat – zowat de hoofdstraat van de woonwijk in de Kronkelbeekstraat, het Hazepad en de Drie Wilgen – gaat het van kwaad naar erger. Daar mag je officieel vijftig kilometer per uur, maar geen kat die zich daar aan houdt.

Geen raceparcours

Afgelopen zondag was voor Peter de maat vol. “Een auto kwam vanuit de Brouwerijstraat en reed aan hoge snelheid onze Kronkelbeekstraat in. Een erg smalle straat bovendien. Ik hoorde de chauffeur in kwestie al van ver afkomen en mijn zoontje van acht jaar oud was net op straat zijn bal aan het halen. Niks mis mee, want dit is een wijk met veel jonge en spelende kinderen. Luka weet dat hij moet opletten voor het verkeer, maar die ene wagen kwam als een gek aangestoven. Gelukkig was Luka net weer van straat toen die kerel zijn bocht nam. Ik mag er niet aan denken wat er zou gebeurd zijn, mocht mijn zoon enkele seconden langer op straat zijn blijven staan. Dan waren de gevolgen niet te overzien…”

Ik wil gewoon dat de kinderen van deze buurt veilig op straat kunnen spelen. Het is een kwestie van tijd vooraleer er iets ergers gebeurt – Peter Van Pamel

“Voor mij is de maat meer dan vol. Sommige mensen denken dat de Brouwerijstraat een raceparcours is, terwijl er hier net tráág moet gereden worden! Akkoord, er hangen in de straat enkele borden met de geldende snelheidsbeperking, maar dat brengt weinig zoden aan de dijk. Hier moet dringend iets veranderen.”

Verkeersplateaus

Peter plaatse zijn verzuchtingen op zijn Facebookprofiel en kreeg een pak reacties binnen. “Veel buurtbewoners uit de Drie Wilgen en het Hazepad treden mij bij. Blijkbaar is dit dus geen geïsoleerd feit en delen heel wat mensen mijn verzuchtingen. Waarom plaatst de stad in de Brouwerijstraat niet enkele bloembakken? Die zullen de snelheid naar beneden halen en hinderen verder niemand. Of enkele verkeersplateaus zouden ook veel uithalen.”

Eerst zware ongevallen?

Peter kaartte de zaak al informeel aan bij zijn overbuur Klaas Carrette, die voor CD&V in de gemeenteraad zetelt. “De politici van deze stad moeten dringend wakker worden en actie ondernemen. Of moeten er eerst zware ongevallen gebeuren? Enkele chauffeurs vlogen hier al uit de bocht, maar dat was gelukkig enkel met wat blikschade. Het is volgens mij echter een kwestie van tijd vooraleer er iets ergers gebeurt. Ik wil gewoon dat de kinderen van deze buurt veilig op straat en in de wijk kunnen spelen en dat wij als ouders een gerust hart kunnen hebben. Ik hoop dat het stadsbestuur dit signaal niet zomaar van tafel veegt.”

Ook het zwaar verkeer in de Brouwerijstraat is bij Peter een doorn in het oog. “Dagelijks komen hier tussen de 150 en 200 vrachtwagens voorbij. Die rijden uiteraard minder snel, maar veilig is anders. In een hoofdstraat van een wijk horen die toch niet thuis? Ik hoop echt dat dit probleem snel aangepakt wordt.”

Schepen Vincent Byttebier: “Nemen maatregelen voor hele dorpskern”

Schepen van Mobiliteit Vincent Byttebier (CD&V) neemt de situatie ter harte. “In overleg met het bewonersplatform willen we de juiste maatregelen nemen.”

De schepen benadrukt dat er al een hele tijd overleg loopt met het bewonersplatform van Schuiferskapelle. “Komende maandag komt die opnieuw samen en er staan heel wat agendapunten rond mobiliteit op het menu”, klinkt het. “We willen de hele dorpskern verkeersveiliger maken. Enkele voorstellen zijn om in het hele centrum een zone 30 in te voeren en de snelheidsremmende elementen in de Henri D’Hontstraat aan te passen. We willen echter alles in samenspraak met de Schuiferskapellenaren zelf doen, zo is het draagvlak voldoende groot. En ook de Brouwerijstraat zullen we onder de loep nemen.”

Buurtbewoners uit Schuiferskapelle:
© WME

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier