Buurtbewoners Stuiverstraat willen oplossing voor snelheidsduivels

De buurtbewoners krijgen de steun van gemeenteraadsleden John Crombez en Karel Labens.© JRO
De buurtbewoners krijgen de steun van gemeenteraadsleden John Crombez en Karel Labens.© JRO
Jeffrey Roos
Jeffrey Roos Medewerker KW

“Mijn dertienjarige dochter werd maandag bijna omvergereden.” Voor Julie Kramer en enkele buurtbewoners is de maat vol. In de Stuiverstraat in Oostende wordt er volgens hen veel te snel gereden. Schepen Björn Anseeuw (N-VA) erkent het probleem.

“Even hadden we gedacht dat we eind 2019 een huis gekocht hadden in een rustige woonwijk, niets is minder waar.” Julie (41) woont met haar man Michael Bultot (48) en hun drie dochters Oona (8), Milla (13) en Marylin (18) in de Smientstraat, een zijstraat van de Stuiverstraat, tussen de Zilverlaan en de Gistelsesteenweg. Net als enkele buurtbewoners zijn ze de vele snelheidsovertredingen in hun straat beu.

“Het stuk Stuiverstraat waar wij wonen is eerder een wegel dan een straat”, vertelt Julie. “Die straat leent zich er helemaal niet toe om snel te rijden. Er is hier geen voetpad en geen fietspad, maar toch rijden auto’s hier veel te snel. Mijn dochter werd maandag bijna aangereden door een gehaaste chauffeur. Voor ons is de maat vol, hier moet iets gebeuren.”

Verschillende mails

Julie en haar man worden bijgestaan door Wendy Devriendt (36) en haar man Tim Berg (37). “Wij hebben al verschillende mails gestuurd naar verschillende mensen om de situatie aan te kaarten”, vertelt Wendy. “Er gebeurden al metingen, maar telkens op de verkeerde momenten. Ooit hing hier een meter in de straat die snelheden noteerde van wel 90 kilometer per uur.”

Ook Annelies Verslype (32) is het beu. “Het zou voor de buurt en voor de nabijgelegen scholen stukken veiliger zijn als men dit stuk alleen toegankelijk zou maken voor plaatselijk verkeer. Dat zou de drukte in de straat sterk verminderen. Zelfs zwaar vrachtverkeer is hier geen uitzondering meer. We zouden als buurtbewoners blij zijn met eender welke snelheidsmaatregel”, aldus Annelies.

Wachten op provincie

De buurtbewoners worden gesteund door gemeenteraadsleden Karel Labens en John Crombez (Vooruit Oostende). “Wij hebben de vraag gesteld aan de schepen om zo snel mogelijk in te grijpen”, klinkt het bij beide gemeenteraadsleden. “Vooral gezien het grote aantal kinderen die in de buurt wonen.”

Schepen Björn Anseeuw reageert: “Wij zijn op de hoogte van het probleem in de Stuiverstraat. Gelet op de verkeersveiligheid wordt het stuk tussen sportpark De Schorre en de Gistelsesteenweg binnenkort heraangelegd. Er komt een losliggend fietspad dat het zowel voor fietsers als voor voetgangers veiliger zal maken. Het is alleen wachten op de goedkeuring van de provincie.”

“Dat is wat de schepen ons ook al enkele keren zei bij vragen omtrent het probleem bij de commissies. We willen nu eindelijk wel een concrete datum zien”, klinkt het nog bij Labens.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.