Buurt Oude Pittemstraat in Tielt ontevreden over toename verkeersoverlast

Roger Maes, Eric Schoonbaert, Frans Patteeuw, Frank Wielfaert, Jaak Viaene en Rik Stevens maken zich zorgen over de drukte in hun straat. (Foto Ronny Neirinck) © RN KRANT VAN WEST-VLAANDEREN
Randy De Clercq

Aanschuiven. Dat is zowat het enige wat je tegenwoordig met je auto kunt doen als je Tielt wil verlaten.

Deze week is de gevreesde nieuwe fase van de werken aan de Ringlaan in Tielt van start gegaan. Het kruispunt met de Deken Darraslaan, kant centrum, werd volledig afgesloten voor alle verkeer. En dus moest het verkeer zijn weg zoeken langs alternatieve wegen. De officiële omleiding loopt langs de Sint-Janstraat en voor het doorgaand verkeer zelfs langs de Zuiderring, maar lang niet elke chauffeur volgt uiteraard deze uitgestippelde route. Het aantal wagens langs het heropende kruispunt van de Krommewalstraat en vooral langs de Oude Pittemstraat was hoog. Op piekmomenten stond de file om de Pittemsesteenweg op te rijden in de Oude Pittemstraat tot aan de Huttegemstraat. ‘s Ochtends stond de file aan de rotonde nabij de Heilig Hartschool en De Vlinder in de omgekeerde richting.

De buurt is er niet meteen gerust in. “Hoe je het nu ook draait of keert, de Oude Pittemstraat is een sluipweg”, zegt bewoner Rik Stevens. “Of er nu werken zijn of niet: wie vanuit de richting Roeselare en Pittem komt en pakweg naar het station wil rijden, die rijdt langs de Oude Pittemstraat.”

Rik is trouwens niet de enige bewoner die zich er aan stoort. Eric Schoonbaert woont al sinds 1984 in de straat. “Volgens mij zouden ze voor deze werken het stukje weg bij de Bel&Bo mogen opendoen”, zegt hij. “Gewoon een aantal paaltjes wegnemen en het verkeer tijdelijk daar weer langs laten rijden. Deze Oude Pittemstraat is een weg met scholen. Al dat doorgaand verkeer hier laten passeren is heel gevaarlijk. Als fietser word je hier gewoon van de baan gereden. Er zal weer eerst iemand moeten verongelukken voor er ingegrepen wordt.”

Franky Vandevyvere en Joke Verhaeghe openden een tijdje geleden het nieuwe Puur Kip in de Oude Pittemstraat. “Het is een mes dat voor ons aan twee kanten snijdt. Het is levensgevaarlijk geworden, maar voor een handelszaak is het natuurlijk niet slecht dat er wat meer passage is”, nuanceren ze.

Dokter Danny Derous vind het moeilijk te begrijpen dat een artsenpraktijk plots wordt afgesloten van de buitenwereld. (Foto Ronny Neirinck)
Dokter Danny Derous vind het moeilijk te begrijpen dat een artsenpraktijk plots wordt afgesloten van de buitenwereld. (Foto Ronny Neirinck)© RN KRANT VAN WEST-VLAANDEREN

Eurolook afgesloten

Ook bij Eurolook zijn ze niet te spreken over de nieuwe fase op de Ringlaan. “We schrokken enorm toen we de werklieden hun afsluiting zagen plaatsen ter hoogte van het kruispunt met de Huttegemstraat”, aldus oogarts Danny Derous. “We wisten wel dat er een nieuwe fase in de werken begon, maar niet dat we helemaal afgesloten gingen zijn. We hopen dat de mensen weten dat wij nog altijd te bereiken zijn, sowieso te voet. Maar we houden ons hart vast voor als het hier straks helemaal open ligt en het begint te regenen. Hopelijk kunnen we nog bekomen dat onze parking toch op zijn minst nog bereikbaar is. We stellen alvast onze vraag aan de aannemer.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier