Buren protesteren tegen betalend parkeren in woonbuurt, schepen sust: “Er is nog niets beslist”

Jean-Philippe Vrijghem in de Sint-Denijsestraat "Parkeren is hier zeker niet het grootste probleem", klinkt het. © AN
Olaf Verhaeghe

Een brief die bewoners in enkele straten rond de Sint-Denijsestraat, de Dokter Peelstraat en de Hugo Verriestlaan in Kortrijk hebben gekregen, zorgt voor onrust. Parko, het parkeerbedrijf van de stad, neemt zich voor om het parkeren er betalend te maken. De 19-jarige Jean-Philippe Vrijghem startte meteen een online petitie tegen het nieuwe parkeerplan in zijn straat. Axel Weydts, schepen van Mobiliteit en voorzitter van Parko, benadrukt dat het initiatief er komt op vraag van de buurt. “Nu polsen we vooral naar het draagvlak. Is dat er niet, dan komt het betalend parkeren er niet.”

Het is nog een voornemen en er is nog niets definitief beslist. Toch maken de buren van woonwijken in de buurt van de Sint-Denijsestraat, de Dokter Peelstraat en de Hugo Verriestlaan in Kortrijk zich zorgen. Het Kortrijkse parkeerbedrijf Parko kondigde in een bewonersbrief aan dat ze plannen hebben om een aantal straten in de buurt om te vormen tot een zone met betalend parkeren, een zogenaamde KOR2-zone. Het eerste uur blijft er gratis, daarna moet je van maandag tot en met zaterdag telkens tussen 9 en 19 uur betalen, met een maximumbedrag van 4 euro.

Concreet gaat het om Sint-Denijsestraat (deel tussen Wagenmakersstraat en Elfde-novemberlaan) , Elfde-novemberlaan (deel tussen Sint-Denijsestraat en Burgemeester Gillonlaan), Hortensialaan, Burgemeester Danneelstraat, André Devaerelaan, Burgemeester Gillonlaan (deel tussen Ten Akkerdreef en Dokter Peelstraat), Deken Camerlyncklaan, Senator Bossuytstraat, Oudenaardsesteenweg (deel tussen Zwevegemsestraat en de Hugo Verriestlaan), Elfde-Julilaan, Dokter Peelstraat, Hugo Verriestlaan, Volksvertegenwoordiger de Jaegerelaan (deel tussen Hugo Verriestlaan en Lode De Boningelaan) en de Kerkweg.

Op vraag van de buurt

“De voorbije jaren kregen we van verschillende mensen uit deze straten de vraag om er betalend parkeren in te voeren”, duidt Parko-voorzitter en schepen van Mobiliteit Axel Weydts (SP.A) het plan. “Omdat we dergelijke maatregelen willen invoeren enkel en alleen als er in de buurt voldoende draagvlak is, hebben we deze bewonersbrief verstuurd. Het gaat om een voorstel, wij polsen nu in eerste instantie naar reacties. Mocht blijken dat er geen voldoende steun is voor dit plan, dan gaan we de maatregel niet invoeren.” De eerste reacties zijn verdeeld, zo merkt de schepen. “Op sociale media zie je zoals vaker de luidste roepers opduiken. Per mail lieten zowel voor- als tegenstanders zich al horen. Ik wil iedereen uit de buurt dan ook oproepen om hun mening te geven. Dat kan nog tot 29 februari naar info@parko.be met ‘wijziging parkeermodaliteiten’ als onderwerp.”

Petitie tegen

Een van de mensen die zich luidop kant tegen het voorstel van de stad is de 19-jarige Jean-Philippe Vrijghem. Hij woont in de Sint-Denijselaan en vreest dat het parkeren betalend maken niet de juiste oplossing is. “Zo pak je het probleem niet aan. De mensen die nu hier parkeren en te voet naar het centrum gaan, zullen zich gewoon een paar honderd meter verder zetten“, stelt hij. “Bovendien zijn de bewoners met een tweede wagen het slachtoffer. Een eerste bewonerskaart is gratis, die tweede is betalend (in Kortrijk betaal je voor zo’n tweede bewonerskaart 75 euro per jaar, red.). Ook voor de handelaars is deze voorgestelde maatregel nefast. Wie naar de kapper gaat of het nagel- of massagesalon bezoekt, is daar meestal niet binnen het uur weg. Ook mensen die op bezoek komen bij familie zullen een ticketje moeten nemen.”

Jean-Philippe benadrukt dat hij in het stadscentrum geen probleem heeft met betalen voor parking. “Maar nu wil men toch te ver gaan. Je vraagt je stilaan af waar het zal eindigen…”, klinkt het. Om aan te tonen dat wel meer mensen zijn mening delen, is Jean-Philippe gestart met een online petitie. Daar heeft hij ondertussen iets meer dan 230 handtekeningen verzameld. “En ik ben ook van plan om met pen en papier in de buurt rond te gaan. Mijn voorstel? Laat het gewoon zoals het is. Het parkeren is hier heus niet het grootste probleem. De hoge snelheid, die moet eerder worden aangepakt.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier