Budabrug blijft zweven boven Leie: nieuw defect zorgt voor verkeershinder

Olaf Verhaeghe

Niet de eerste warmte, maar wel een gekneld stuk metaal zorgde voor verkeershinder aan de oevers van de Leie in Kortrijk. De Budabrug die Overleie met het Buda-eiland verbindt, bleek maandagnamiddag opnieuw defect.

Het is lang niet de eerste keer – sinds 2015 zelfs al meer dan 100 keer – maar het was het intussen al een tijdje geleden: een defecte Budabrug over de Leie in Kortrijk. De technisch complexe tafelbrug die op en neer kan bewegen om grotere schepen te laten passeren, bleef maandagnamiddag hangen nadat een metalen omhulsel rond de slagboom klem was komen te zitten. Een boet op de hoek aan de onderkant van de brug raakt een losgekomen inoxplaat, die daarop plooide.

“Er kwam een onderdeel van de slagboom los”, zegt Karen Buysse van de Vlaamse Waterweg. “Het belandde onder de brug en blokkeert een scharnier. Technici van de Vlaamse Waterweg kwamen langs om het euvel te verhelpen, maar dat lukte niet meteen. Volgens de woordvoerder van de Vlaamse Waterweg kan dat zelfs enkele uren duren. Intussen moeten zowel automobilisten als voetgangers en fietsers een omweg over het water zoeken.

Binnenkort moet de Reepbrug, een nieuwe wandel- en fietsersbrug die vertrekt vanop de tip van het Buda-eiland, die omweg aanzienlijk inkorten. De werken voor de nieuwe brug zijn intussen gestart.

Lees meer over:

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten