Bruisende activiteiten op autovrije zondag in Veurnse Vaartstraat

Op 22 september doet Stad Veurne voor het eerst mee aan de ‘Autovrije Zondag’. Het gemeentebestuur kreeg meteen de steun van heel wat Veurnse partners en ondernemers. In de Vaartstraat zal die dag de rust niet worden verstoord door voorbijrazende auto’s, maar tussen 10 en 17 uur valt er des te meer te beleven!

© MVO

Pascal Sticker, schepen van Mobiliteit, benadrukt dat deze autovrije zondag ook bedoeld is om iedere Veurnaar te laten nadenken over duurzame mobiliteit. “Ons verplaatsingsgedrag is een belangrijk item in het mobiliteitsvraagstuk. Met de autovrije Vaartstraat willen we mensen laten nadenken over manieren om de auto vaker te laten staan.”

“Stad Veurne heeft al geïnvesteerd in duurzame mobiliteit”, vervolgt de schepen. “Zo hebben we een aantal elektrische oplaadpunten geplaatst, we promoten de fietsbieb, stappen mee in het deelfietsenproject… Belangrijk is ook het dossier rond de fietsbrug, die binnenkort via de oversteek aan de Vaartstraat en het kanaal Duinkerke-Nieuwpoort het nieuwe Suikerpark zal verbinden met het historische stadscentrum. De subsidie om een elektrische auto voor Stad Veurne aan te schaffen is toegezegd. Die auto zal overdag door het personeel worden gebruikt, maar ‘s avonds willen we die ter beschikking stellen van de Veurnaars via een deelautosysteem. Veurne en de WVI (West-Vlaamse Intercommunale) willen met het nieuwe mobiliteitsplan de stad vlot bereikbaar houden, met het oog op alle toekomstige stadsontwikkelingen, zoals de invulling van het Suikerpark. Er zullen ook voorstellen worden uitgewerkt voor een participatieproject met doelgroepen zoals scholen…”

De activiteiten in de Vaarstraat tussen de Rozebrug en de Nieuwpoortbrug leggen duidelijk het accent op duurzame mobiliteit, maar met een leuke insteek: je kunt leren fietsen, Motorcenter Westhoek biedt testritten aan op elektrische scooters, je kunt de toekomstige fietsbrug al eens oversteken, via een tijdelijk ponton dat door Chiro Trezebees wordt gesjord, de deelfietsen worden voorgesteld, de fietsbieb wordt gepromoot…

Bezoekers krijgen de unieke kans om een kijkje te nemen in het natuurgebied van het Suikerpark. Voor het jonge volkje zijn er springkastelen en een hele waaier doe-activiteiten. Waterratten kunnen zich wagen aan een SUP-initiatie (surfen op een plank met een peddel), er zijn twee rommelmarkten, volksspelen enz. Op de opendeurdag van Brandweer Westhoek afdeling Veurne worden demonstraties gegeven.

(MVO)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.