Brugs OCMW zoekt rijbuddy’s

Schepen Pablo Annys doet een warme oproep naar rijbuddy's voor het Brugse ocmw.© Michel Vanneuville
Schepen Pablo Annys doet een warme oproep naar rijbuddy's voor het Brugse ocmw.© Michel Vanneuville
Stefan Vankerkhoven

OCMW Brugge is dringend op zoek naar nieuwe rijbuddy’s. De buddy’s begeleiden cliënten tijdens oefenritten, zodat ze hun rijbewijs B kunnen behalen. Zo wil het OCMW de ‘vervoersarmoede’ in de regio, op een laagdrempelige manier terugdringen.

Ruim de helft van de OCMW-cliënten beschikt anno 2021 niet over een rijbewijs B. Het is een opvallende realiteit in tijden van wijd verspreide mobiliteit. OCMW Brugge probeert sinds het voorjaar van 2019 een verschil te maken, via de zogenaamde rijbuddy’s.

Voor maatschappelijk werker Benedicte Willems zijn de buddy’s een belangrijke sleutel in ons mobiliteitsproject :”Wij ondersteunen cliënten in hun rijopleiding, bekostigen 90 procent van de rijlessen en betalen het examen. Maar tussen de lessen en het examen is er nog een oefenperiode. In die fase zijn de mensen gebaat met een begeleider of buddy, die de kandidaat-chauffeur helpt oefenen met autorijden.”

Profiel

De buddywerking startte in de lente van 2019. 44 mensen stapten in het traject en 29 van hen slaagden voor het praktische rijexamen. Maar corona gooide roet in het eten en maakte heel wat les- en coachingsmomenten onmogelijk. OCMW Brugge heeft vandaag nood aan nieuwe vrijwillige buddy’s om cliënten achter het stuur te begeleiden.

Volgens schepen Pablo Annys spreekt het profiel van de geschikte buddy een beetje voor zich: “We zoeken vrijwilligers die kandidaten 3 maanden lang belangeloos willen begeleiden tijdens hun oefentijd. Een buddy is bij voorkeur gepassioneerd door autorijden, kan rijvaardigheid en verkeersveiligheid rustig bijbrengen en beschikt minstens al acht jaar over een geldig Belgisch of Europees rijbewijs. Je moet je op regelmatige basis kunnen vrijmaken om met de kandidaat-chauffeur de baan op te gaan. Uit onze eerste ervaringen blijkt dat de aanpak bijzonder goed werkt.”

Wie interesse heeft om als buddy binnen het project aan de slag te gaan, kan terecht bij de dienst Maatschappelijk Werk van OCMW Brugge. Info : www.ocmw-brugge.be

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.