Brugge wordt vijf dagen ‘gegijzeld’ door WK wielrennen

Stefan Vankerkhoven

Van 18 tot 22 september wordt Brugge ‘gegijzeld’ door het WK wielrennen, als aankomstplaats voor het tijdrijden. De politie verwacht 200.000 wielerfans. Vijf dagen lang zullen bewoners in de Brugse wijken langs het parcours amper hun huis uitkunnen. Om te zorgen dat er geen ‘verzuring’ optreedt, spaart het Brugs stadsbestuur kosten noch moeite. Inclusief de bouw van twee tijdelijke voetgangersbruggen aan het Station en de Bloedput.

Voor Dirk Van Nuffel, korpschef van de Brugse politie, wordt het WK wielrennen de grootste uitdaging uit zijn carrière. “Je kunt het vergelijken met het EK voetbal in 2000, toen Brugge gaststad was. Maar nu is alles geconcentreerd op vijf dagen. Tijdens het jongste WK wielrennen werd Valkenburg overspoeld door 200.000 wielerliefhebbers, we verwachten evenveel volk langs het parcours tussen Knokke-Heist, Damme en Brugge. Dat is dus vijf keer zoveel als voor de Heilig Bloedprocessie!”

Rennersdorp

Aan corona wordt nauwelijks nog gedacht, wel aan een volkstoeloop, zonder veilige bubbels. “Het WK omvat diverse wedstrijden, het hoogtepunt ligt op zondag 19 en maandag 20 sepember, met de wedstrijd voor elite mannen en vrouwen, met start in Knokke-Heist en aankomst in Brugge op ‘t Zand”, vertelt burgemeester Dirk De fauw, die het WK ziet als een onbetaalbare, internationale promotie voor Brugge.

Op de Brugse Vrijdagmarkt wordt een VIP-zone ingericht. Het rennersdorp zal zich tussen de Smedenstraat en de Boeverriestraat bevinden. Het Concertgebouw is het trefpunt voor de pers. Op ‘t Zand, ter hoogte van de Noordzandstraat, is er een publiekszone voorzien. “De bewoners van West-Brugge zullen het moeilijk hebben om hun huis te verlaten of te bereiken, tenzij ze dat te voet of per fiets doen. Autobestuurders mogen tijdelijke omleidingen en parkeermaatregelen verwachten. Zelfs in de binenstad zal in sommige straten de rijrichting omgedraaid worden. Op en rond het parcours geldt een parkeerverbod”, vervolgt de Brugse burgemeester.

Op trainingsmomenten van de renners en uiteraard op wedstrijddagen wordt het parcours hermetisch afgesloten. “Per dag stellen we 500 politiemannen ter beschikking om het verkeer te regelen en alles in goede banen te leiden. De motards van de federale politie zullen de tijdrijders escorteren”, aldus Dirk Van Nuffel.

Verzuring

Hoofdcommisaris Yves Rotty, die de operationele leiding krijgt bij het gebeuren, stelt: “Door een goede communicatie willen we er alles aan doen om de ‘verzuring’ tegen te gaan. Niet alle Bruggelingen zijn wielerliefhebbers, er zullen ongetwijfeld veel mensen zijn die morren omdat ze met hun auto hun straat niet in- of uitkunnen. We starten binnenkort met een gerichte communicatie naar specifieke doelgropeen: winkeliers, horecabazen, landbouwers langs het parcours en zelfs de scholen. Want sommige wedstrijden vinden tijdens de week, op schooldagen, plaats. Ook thuisverpleegsters en de bedelers van OCMW-maaltijden aan huis worden verwittigd. Er zal ondere meer gewerkt worden met tijdelijke parkeerhavens.”

Eén rijstrook langs de Bevrijdingslaan zal fungeren als parking voor de bewoners van Christus Koning. Aan de Bloedput en aan het station komen er voetgangersbruggen. “Het gaat om tijdelijke installaties”, benadrukt Dirk De fauw. Want het Agentschap voor Wegen en Verkeer bestudeert al jaren een manier om de verkeerssituatie aan het station veiliger te maken. De studie voor een definitieve fietsers- en voetgangersbrug is al een tijdje bezig. Volgens de Brugse burgemeester laat de omgeving geen zachte helling toe voor een erg hoge brug: “We zullen wellicht, in samensprak met het Agentschap Wegen en Verkeer, opteren voor een voetgangers- en fiesterstunnel, die deels onder het stationsplein zal lopen. Dat is niet de goedkoopste wel de beste en mooiste oplossing.”

Koersbus

Het Brugs stadsbestuur moedigt de wielerliefhebbers om per trein naar Brugge te komen. Wie toch met de auto komt, zal gebruik kunnen maken van de randparkings. Om de Bruggelingen warm te maken voor de koers, organiseert Brugge volgens sportschepen Franky Demon in de aanloop naar het WK enkele events en infomomenten: “We trekken naar de wijken. Zo houdt de koersbus op 11 juli halt in het graaf Visartpark. Dit wielermuseum op wielen wordt volledig ingericht in het WK-thema. En op 14 en 15 augustus stelt een roadshow op ‘t Zand het WK officieel voor. Van 30 augusuts tot 9 september zijn er infomomenten in Dudzele, Koolkerke, West-Brugge en Christus Koning. Wie in de aanloop naar het WK een event wil organiseren, kan dit tot 31 juli aanvragen. En we hebben duizend vrijwilligers per dag nodig. Wie parkingsteward wil zijn of wil helpen om dit evenement zo ecologisch mogelijk te laten verlopen, kan zich hiervoor registreren.

Bruigge richt een callcenter in (050 44 8000) en bundelt alle info op de website www.brugge.be/wk2021 .

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier