Brugge krijgt een nieuwe randparking bij het AZ Sint-Jan

© SVK
Stefan Vankerkhoven

Vanaf maandag 18 november kunnen automobilisten hun wagen gratis parkeren op de nieuwe P&R Waggelwater vlakbij het ziekenhuis AZ Sint-Jan. Er zijn 183 parkeerplaatsen voorzien, met vlakbij een bushalte naar het Brugs stadscentrum.

Met deze nieuwe ingreep aan de rotonde Waggelwaterstraat-Ruddershove, die de stadskas 1 miljoen euro kost, heeft Brugge voortaan vier P&R parkings: Jan Breydel, Boogschutterslaan, Steenbrugge en Waggelwater. Acht van de 183 parkeerplaatsen op de nieuwe P&R zijn voorzien voor personen met een beperking en vier hebben een laadpaal voor elektrische wagens. “Er zijn ook fietskluizen voor mensen die hun fiets veilig willen achterlaten op deze parking en ook faciliteiten voor de marktkramers die hier ook mogen parkeren”, stelt schepen van Openbaar Domein Mercedes Van Volcem.

Enkele jaren geleden al kocht de stad Brugge de grond voor deze P&R, die extra zal gepromoot worden, aan. “Tot en met zondag 16 februari 2020 kan iedereen gratis gebruik maken van de bussen vanaf halte Rustenburg naar het stadscentrum en terug“, zegt burgemeester Dirk De fauw.

Verkeersagressie

“Op drukke dagen zijn alle Brugse parkings zo goed als volzet, er was dus dringend nood aan extra parkeerplaatsen”, vervolgt de Brugse burgemeester. Dat het slechts om 183 extra parkeerplaatsen gaat, is te wijten aan het feit dat het stadsbestuur een ellenlange procedure met de opmaak van een milieueffectenrapport absoluut wou vermijden. “Dit is vereist voor parkings vanaf 200 auto’s. Er konden op dit stuk grond van 1 ha meer plaatsen gecreëerd worden, maar we opteren nu voor een groenzone”, bekent Dirk De fauw.

Met deze P&R is het leed van de vele bezoekers, personeelsleden en patiënten van het AZ Sint-Jan, die vooral ‘s morgens vaak een half uur vruchteloos rondrijden op de overvolle ziekenhuisparking, nog niet gelenigd. Het is er vaak een helse strijd tussen agressieve automobilisten die azen op een van de schaarse vrije parkeerplaatsen. “Nog wat geduld, midden 2020 zijn de 350 bijkomende parkeerplaatsen aan het AZ Sint-Jan klaar”, aldus Dirk De fauw.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier