Brugge krijgt 900.000 euro Vlaamse subsidies voor veiliger fietsroutes naar school

Dirk De fauw en Mercedes Van Volcem bij Howest in de Sint-Jorisstraat in Brugge: dank zij Vlaamse subsidies wordt de schoolomgeving er binnenkort veiliger. © Davy Coghe
Stefan Vankerkhoven

De stad Brugge krijgt van Vlaanderen een recordbedrag van 900.000 euro voor extra ingrepen die de verkeersveiligheid op de fietsroutes van huis naar school aanpakken. Daarnaast is er vanwege Vlaams minister Lydia Peeters een toezegging voor steun aan de steden en gemeenten Zonhoven, Lendelede. Lichtervelde, Waregem en Wielsbeke.

Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters lanceerde in maart de nieuwe subsidie ‘Veilige schoolroute op gemeentewegen’ en trekt daarvoor 15 miljoen euro uit. Intussen dienden al 13 lokale besturen een subsidieaanvraag in, om zo samen 29 schoolroutes veiliger te maken, goed voor een bedrag van 1.853.119,68 euro. Brugge is één van de lokale besturen die kan rekenen op een forse toelage.

Mercedes Van Volcem (Open VLD) pakt uit met het nieuws. Zij volgt als Vlaams Parlementslid in de commissie openbare werken en mobiliteit dossiers rond verkeersveiligheid nauwgezet op: “Elke ouder wil zijn kind op een veilige route naar school zien fietsen. Als schepen in Brugge bevoegd voor openbaar domein ben ik dan ook verheugd dat de vele dossiers werden goedgekeurd door minister Lydia Peeters.”

Howest

Concreet zal Brugge de Vlamingdam en Sint-Jorisstraat heraanleggen. “We voorzien een nieuwe riolering en bovenbouw, maar we dienden ook een dossier in om de verkeerssituatie rond de school Howest veiliger te maken. Brugge pakt uit met negen dossiers in die elk op een toelage van 100.000 euro kunnen rekenen.

De Singel en de Boeverievest, de Rotonde aan de Moerkerkse Steenweg met de Doornhut, de nieuwe Sint-Annadreef waar ook de school de Varens is gelegen. Ook aan de school de Tandem komen er ingrepen om de veiligheid te verbeteren in de Prins Leopoldstraat.

De stad kocht 2,8 ha grond met een boerderij om een park aan te leggen midden vele scholen en vooral ook om het fietsverkeer aan al deze scholen (OLVA, SASK …) veiliger te maken. Ook de ingrepen aan de Bossuytlaan en Vossensteert kaderen in dat verhaal. “Vele ouders zullen gelukkig zijn en door de subsidie kan de stad op andere plaatsen andere problemen inzake verkeersveiligheid en veiliger openbaar domein aanpakken”, stelt Mercedes Van Volcem. “Als schepen van financiën juic ik die subsidie toe, aangezien de stad Brugge veel minder inkomsten heeft door Covid. Lydia Peeters zat tien jaar naast mij in het parlement, vandaag is mijn partingenote een compagnon de route in de realisatie van Brugse dossiers.”