Brug in Sint-Eloois-Winkel al 11 jaar niet gecontroleerd

Een kwart van van de bruggen in West-Vlaanderen wordt niet om de drie jaar gecontroleerd. © belga
Olivier Neese

Een kwart van van de bruggen in West-Vlaanderen wordt niet om de drie jaar op gebreken gecontroleerd. Dat blijkt uit een vraag van SP.A aan Vlaams minister Lydia Peeters.

De bruggen moesten tot voor kort om de drie jaar gecontroleerd worden. Die termijn werd recent aangepast. Naargelang van leeftijd en type brug kan een inspectie ook om de vier of vijf jaar. “Die aanpassing komt er wegens besparingen bij het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV)”, stelt Maxim Veys (SP.A). “De laatste tien jaar zijn bij AWV 187 mensen afgevloeid. En deze legislatuur zullen er nog eens 62 mensen volgen. We betalen allemaal belastingen, we hebben allemaal baat bij een sterke overheid, die zorgt voor onze veiligheid.”

West-Vlaanderen telt 180 bruggen en scoort met 24 procent niet tijdig gecontroleerde bruggen nog relatief goed. In Limburg is het 26 procent, in Antwerpen zelfs 41,5 procent.

De uitschieter in West-Vlaanderen is een overwelving aan de E403 in Sint-Eloois-Winkel. Die brug is al sinds april 2009 niet meer gecontroleerd. Verder wachten de brug in Lichtervelde over de N5 en de brug over de Paradijsstraat in Rekkem al sinds 2014 op een controle.

“Geen reden tot paniek”

Volgens AWV-woordvoerder Jef Schoenmaekers is er geen reden tot paniek. “Als er problemen opduiken, dan wordt een brug nauwlettender opgevolgd. Het is echter onmogelijk om al deze bruggen samen aan te pakken.” Collega Veva Daniels beaamt dat. “Er bestaat al 20 jaar een lijst van de Commissie Prioritaire Kunstwerken met daarop bruggen die onder toezicht staan omdat we weten dat er problemen zijn, bijvoorbeeld het viaduct in Gentbrugge. Die worden nauwlettender in de gaten gehouden om de risico’s zoveel mogelijk in te perken”, zegt ze.


Vier West-Vlaamse bruggen onder verhoogd toezicht

Op dit moment staan 26 bruggen op die lijst, waaronder vier in West-Vlaanderen.

1. Brug over de Nokerse weg in Waregem. Het bestek is in opmaak, de aanbesteding staat gepland voor dit jaar.

2. Brug in Rumbeke, tussen Roeselare en Kerkhove. Die kwam op de lijst na een aanrijding. De discussie van de verzekering is opgelost en de herstelstudie is in opmaak/

3. Brug in de Nieuwe Langestraat over de A10 in Oostende. Die is sinds 20 december 2019 afgesloten voor alle gemotoriseerd verkeerd. De afbraak is voorzien voor dit jaar.

4. Langebrug over de IJzer in Nieuwpoort. Er is verhoogd toezicht, maar er is overleg met De Lijn nodig.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.