De stad Blankenberge past haar parkeerbeleid vanaf 2020 grondig aan. Zo wordt parkeren in het centrum voortaan zeven dagen op zeven betalend en worden de randparkings goedkoper. Op die manier hoopt het stadsbestuur de auto uit het centrum te weren.

Concreet betaal je vanaf 1 januari 2 euro per uur om in het centrum te parkeren in plaats van 1,5 euro. Aan de rand van het centrum dalen de tarieven. Randparkeren zal maximaal 5 euro per dag kosten. Randparkeerders zullen dus voor een week in de vakantie 35 euro betalen terwijl dat vroeger opliep tot 105 euro. Wie op bezoek komt in een woonwijk kan met parkeerschijf vier uur gratis parkeren in die zones.

"Hiermee willen we de binnenstad meer ademruimte geven en auto's aan de rand van de stad houden", zegt schepen van Mobiliteit Sandy Buysschaert (CD&V). "Bovendien zijn die randparkings slechts enkele honderden meters van het stadscentrum verwijderd."

Bewonerszone

De volledige bebouwde kom wordt, met uitzondering van de betalende zones, een bewonerszone. Zo moet in de woonwijken voortaan iedereen zich een bewonerskaart aanschaffen, wat voorheen niet overal het geval was. Wie geen bewonerskaart heeft, kan niet meer parkeren in deze zone.

"Zo willen we vermijden dat inwoners op drukke dagen hun parkeerplaatsen verliezen aan de vele bezoekers van onze badstad", aldus Buysschaert. Voor bewoners wordt de eerste bewonerskaart per huishouden gratis, in het vorige beleid kostte die nog 50 euro. Voor een tweede kaart betalen bewoners 75 euro en alle volgende kaarten kosten 125 euro. "Daarmee willen we iedereen laten nadenken over de noodzaak van een extra wagen", vertelt de schepen van Mobiliteit.

Verder worden ook de parkeermeters aangepast naar meters met nummerplaatingave en wordt er vanaf januari controle gevoerd met een scancar. Daarnaast wordt een e-loket op poten gezet zodat abonnementen en bewonerskaarten online kunnen worden aangevraagd. Boetes gaan van 15 naar 20 euro.

(BELGA)

De stad Blankenberge past haar parkeerbeleid vanaf 2020 grondig aan. Zo wordt parkeren in het centrum voortaan zeven dagen op zeven betalend en worden de randparkings goedkoper. Op die manier hoopt het stadsbestuur de auto uit het centrum te weren.Concreet betaal je vanaf 1 januari 2 euro per uur om in het centrum te parkeren in plaats van 1,5 euro. Aan de rand van het centrum dalen de tarieven. Randparkeren zal maximaal 5 euro per dag kosten. Randparkeerders zullen dus voor een week in de vakantie 35 euro betalen terwijl dat vroeger opliep tot 105 euro. Wie op bezoek komt in een woonwijk kan met parkeerschijf vier uur gratis parkeren in die zones."Hiermee willen we de binnenstad meer ademruimte geven en auto's aan de rand van de stad houden", zegt schepen van Mobiliteit Sandy Buysschaert (CD&V). "Bovendien zijn die randparkings slechts enkele honderden meters van het stadscentrum verwijderd."De volledige bebouwde kom wordt, met uitzondering van de betalende zones, een bewonerszone. Zo moet in de woonwijken voortaan iedereen zich een bewonerskaart aanschaffen, wat voorheen niet overal het geval was. Wie geen bewonerskaart heeft, kan niet meer parkeren in deze zone."Zo willen we vermijden dat inwoners op drukke dagen hun parkeerplaatsen verliezen aan de vele bezoekers van onze badstad", aldus Buysschaert. Voor bewoners wordt de eerste bewonerskaart per huishouden gratis, in het vorige beleid kostte die nog 50 euro. Voor een tweede kaart betalen bewoners 75 euro en alle volgende kaarten kosten 125 euro. "Daarmee willen we iedereen laten nadenken over de noodzaak van een extra wagen", vertelt de schepen van Mobiliteit.Verder worden ook de parkeermeters aangepast naar meters met nummerplaatingave en wordt er vanaf januari controle gevoerd met een scancar. Daarnaast wordt een e-loket op poten gezet zodat abonnementen en bewonerskaarten online kunnen worden aangevraagd. Boetes gaan van 15 naar 20 euro.(BELGA)