https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Bijna vijftig buurtbewoners geëvacueerd door gaslek, treinverkeer even stilgelegd

© (Foto TP)
Redactie KW

Zo’n vijftig bewoners van de Dikkebusseweg vlak bij het station van Ieper zijn bezorgd, wanneer ze plots een groot lawaai horen en hun huis moeten verlaten omwille van explosiegevaar. Ook het treinverkeer tussen Ieper en Komen werd even stilgelegd. De geëvacueerden moeten nog even elders opgevangen worden, want de brandweer gaat elk huis controleren.

“Precies de vlucht van Egypte!” Ginette Philippe (89) was best onder de indruk van alle hulpdiensten en evacuaties in haar straat donderdagvoormiddag. Rond 10 uur ontstond een lek in een middendrukleiding onder een voetpad ter hoogte van huisnummer dertig.

“Ik was op mijn bureau bezig, hoorde de machinewerken en plots een groot lawaai. Een gaslek, dacht ik meteen”, getuigt Philip Groenweghe (65), zoon van Ginette. “De brandweer vroeg ons om de woning onmiddellijk te verlaten. Mijn moeder was toen boven op haar kamer en iemand van Familiehulp was in de keuken aan het werken.”

“Ik was balletjes gehakt met verse tomatensaus aan het klaarmaken voor Ginette, maar moest alles laten liggen”, zegt verzorgende Ludwige Bossuyt (57). “Ginette moest snel met de stoeltjeslift naar beneden en dan in de rolstoel naar buiten.”

Richting de tijdelijke opvangplaats in de aula van uitvaartcentrum Leo, die net buiten de perimeter lag. “Wij hebben het lawaai ook tot binnen gehoord en daarna roken we een irriterende geur”, vertelt zaakvoerder Kurt Ameel (53). “De brandweer was snel ter plaatse en vroeg om de aula ter beschikking te stellen.”

“We zitten nu hier, zodat we niet buiten moeten staan”, vertelt Philip. “Een ernstig gaslek op dag twee van de werken, die nog anderhalf jaar duren. Laat ons hopen dat het bij enkel dit incident blijft.”

Broodjes en soep

Er werden bijna vijftig bewoners geëvacueerd langs de Dikkebusseweg tussen de Tulpenlaan en spoorweg. “De mensen werden overgebracht naar de aula en naar een tankstation vlakbij”, aldus Rik Vandekerckhove, Iepers postoverste van Brandweer Westhoek. “Toen het ontploffingsgevaar geweken was, werd het treinverkeer weer opgestart en kunnen we overgaan tot het controleren van iedere woning binnen de perimeter van zo’n honderd meter groot. We gaan van huis tot huis om metingen uit te voeren en eventueel te ventileren. We willen vermijden dat er nog gas opgehoopt zit in de bovenste verdiepingen. Dat kan nog een paar uur duren. Er worden eventueel broodjesmaaltijden en soep voorzien voor de bewoners die nergens terechtkunnen.”

Ginette kan al snel elders terecht en wordt vanuit de aula een auto in gehesen. “Haar tomatensaus was net klaar”, zegt haar verzorgende. “Het zal vanmiddag misschien een boterhammetje worden voor Ginette, en vanavond pas de gehaktballetjes thuis. We zullen veel te vertellen hebben.” (TP)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten