Bijna heel het begin van de Speiestraat in Wervik staat te koop

In het begin van de drukke Speiestraat tussen het Sint-Maartensplein en het stadsdomein Oosthove staan heel wat huizen en flats te koop. © MV
Redactie KW

In het begin van de drukke Speiestraat tussen het Sint-Maartensplein en het stadsdomein Oosthove staan heel wat huizen en flats te koop. Een toch wel heel opvallend beeld middenin het stadscentrum. “Dat er zoveel woningen en flats in één straat te koop staan, is puur toeval”, aldus immobiliënmakelaar Bram Loontjens van ERA. Gemeenteraadslid Bercy Slegers (CD&V) woont middenin de rij. “Neen, ons huis staat niet te koop”, lacht ze.

Door Erik De Block

Wie van het zwembad Ter Leie komt of naar het gemeenschapscentrum Forum moet, kan er alvast niet naast kijken. Aan weerszijden van het eerste stuk van de Speiestraat staat er heel wat te koop. “Het gaat allemaal om losstaande gevallen”, vertelt Bram Loontjens. “Een koppel verhuist naar Ieper, een ander koppel keert terug naar Frankrijk. Een klant heeft in Wervik een andere woning gekocht. Al die borden vallen inderdaad op. Gelukkig zijn er ondertussen ook een aantal van die woningen door ons verkocht.”

Gewezen schepen Bercy Slegers woont met haar echtgenoot Xavier Dewulf middenin het eerste deel van de Speiestraat. “Alle woningen van mijn buren staan te koop”, vertelt ze. “Dat is geen fijn gevoel. Te meer ik al tientallen keer heb moeten uitleggen dat ons huis niet te koop staat, maar wel dat van de buren. Wij blijven hier wonen. Bepaalde buren ga ik wel hard missen. We hadden een heel goede verstandhouding.”

Verkeersdruk

“De huidige situatie doet je wel nadenken. De verkeersdruk in zo’n smalle straat (met éénrichtingsverkeer, red) en met de onzekerheid over wat er met de parking op het stadsdomein Oosthove zal gebeuren, knagen wel aan de buurt. Onze woningen zijn te klein voor een garage en de straat is te smal voor een deftige voetpad. Het is vanuit het Sint-Maartensplein de enige toegangsweg naar het zwembad, gc Forum en de stadshal Oosthove.”

Achter de huizenrij loopt de Leie. “Het toenemend aantal appartementen aan de Leieboorden is hier ook een gespreksonderwerp”, weet Bercy Slegers. “Waar gaan die appartementen komen? Waar gaan de bewoners parkeren en hoe gaan de auto’s en fietsers veilig door onze smalle Speiestraat geraken? Ik hoop dat er mensen toch bereid zijn om niet te investeren in appartementen maar in de renovatie van kleinere woningen en dat er vlug nieuwe buren komen.” Ook verder in de Speiestraat in het deel tussen de Ommegangstraat en Grauwe Zustersstraat staan er vijf woningen te koop.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier