Bewoners van de Groenestraat en de Kleine Moststraat willen verkeersmaatregelen

© Stefaan Beel
Wouter Vander Stricht

Voor de gemeenteraad van maandag 20 januari gaven de bewoners van de Groenestraat in Roeselare een petitie af aan het stadsbestuur. Daarmee klagen ze de verkeerssituatie in hun straat aan. Schepen Griet Coppé belooft maatregelen in samenspraak met de bewoners.

Een ruime delegatie van bewoners van de Groenestraat was naar het stadhuis afgezakt om de verzamelde handtekeningen te overhandigen. Het gaat om de bewoners van de Groenestraat in het stuk van de Rijksweg tot aan de grens met Oostnieuwkerke en van de Kleine Moststraat.

De problemen zijn legio, zeker na het afsluiten van de Veltbosstraat nadat het serrebedrijf er kwam en die straat niet meer toegankelijk is. Bijkomend probleem is dat vrachtwagens die zich naar het bedrijf Barias willen begeven verkeerdelijk via de Groenestraat rijden en zich daar vaak vastrijden.

Bewoners van de Groenestraat en de Kleine Moststraat willen verkeersmaatregelen

Er deden zich de jongste week ook enkele incidenten voor. Een vrachtwagen raakte van de weg af en kantelde in de gracht, het duurde drie uur voor hij getakeld was. Voor de zoveelste keer reed een chauffeur zich vast en moest achterwaarts kilometers ver terug om daar te kunnen keren. Bijkomend probleem is dat wanneer vrachtwagens aan de grens met Oostnieuwkerke komen, ze daar op een verbodsbord van 7,5 ton stoten. De bewoners suggereren daarom dat vrachtwagenchauffeurs bij het binnenrijden van dat stuk Groenestraat aan de Rijksweg ook op een dergelijk bord zouden botsen. “Op die manier zouden de gps’en en varianten van de vaak buitenlandse chauffeurs aangepast worden en zouden de straat niet mogen inslaan”, aldus Johan D’Hoop namens zijn buren.

Schepen Coppé bevestigde dat men de bezorgdheid van de bewoners kent. “Halfweg mei 2019 werden de rijbaankussens op het kruispunt van de Groenestraat en de Kleine Moststraat weggenomen. De maanden nadien werden door de stadsdiensten in samenspraak met politiezone RIHO snelheidsmetingen en flitscontroles uitgevoerd. Uit de resultaten blijkt dat het wenselijk is om snelheidsremmende maatregelen te realiseren en zo de leefbaarheid van de Groenestraat en de Kleine Moststraat te verhogen. De bewoners werden daarvan op de hoogte gebracht en concrete voorstellen werden onder meer in samenspraak met de Fietsersbond besproken. Bedoeling zou zijn om enkele kleine wegversmallingen te maken in de Groenestraat, de Fietsersbond drong aan om ook fietssuggestiestroken aan te brengen.”

De schepen en de buurtbewoners gingen uiteen met de belofte elkaar nog te horen vooraleer de effectieve maatregelen worden uitgevaardigd.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier