Bewoners Morinnestraat vieren nieuwe drempels: “Maar problemen zijn nog niet opgelost”

De bewoners zijn erg blij met de drempels, maar hopen op meer. © AN
Annelies Nollet
Annelies Nollet medewerker KW Kortrijk-Menen

In de Morinnestraat in Kortrijk werden vorige week twee verkeersdrempels aangelegd. Dat was hoognodig want het smalle, landelijke straatje wordt vaak gebruikt als sluiproute door automobilisten. Ze rijden er te snel en vernielen akkers. De bewoners van de straat vragen al jaren dat de stad actie onderneemt. Ze zijn blij met de drempels, maar vrezen dat die het probleem niet zullen oplossen.

De Morinnestraat is al jaren een gekende sluipweg om tijdens de spits van Zwevegem naar Kortrijk (en omgekeerd) te rijden om zo de drukke N8 (Oudenaardsesteenweg) te vermijden. Bewoners trokken begin vorig jaar al aan de alarmbel. Ze voelden zich niet meer veilig. Vooral het feit dat veel jonge kinderen en tieners het straatje gebruiken om naar school te fietsen, zorgde voor onrust. Bovendien zagen boeren een deel van hun akker vernield omdat de straat niet breed genoeg is voor twee wagens om te kruisen.

Schepen van Mobiliteit Axel Weydts (SP.A), beloofde in februari 2019 al dat de drempels er zouden komen. De bewoners zijn blij dat er naar hun gerieven geluisterd wordt en vierden dat dit weekend met een drankje en muziek. “We zijn heel dankbaar voor de drempels“, vertelt Annie Demolder, die midden in het versmalde stuk van de straat woont. Ze bracht op vrijdagavond haar buren samen om het blijde gebeuren te vieren met een drankje en wat muziek.

“We merken nu al dat de drempels hun werk doen”, vult Greet Ranson aan. Zij woont even verderop. “Al moeten we het uiteindelijke resultaat natuurlijk nog afwachten. Maar dat er meer drempels moeten komen is duidelijk. Eens automobilisten de twee bestaande voorbij zijn, trekken ze nog eens extra hard op. Mijn tuinhekken werd al drie keer in de vernietiging gereden. Ik heb mijn tuinkabouter weg gegeven aan Annie. Die moest er ook al eens aan geloven.”

Roland Vanblaere haalde zijn gitaar boven om de nieuwe drempels te vieren.
Roland Vanblaere haalde zijn gitaar boven om de nieuwe drempels te vieren.© AN

“Bovendien lossen de drempels het grootste probleem, namelijk dat van het sluipverkeer, niet op”, aldus Bert Vansteenkiste. Hij woont samen met zijn vrouw en twee jonge dochters in de Morinnestraat. “Mijn oudste mag nu alleen met de fiets naar het schooltje even verderop. Maar voor het stuk in onze straat houd ik altijd mijn hart vast. Tijdens de ochtendspits lijkt het hier wel een autostrade en dat terwijl er heel veel kinderen en scholieren met de fiets voorbij komen.”

Het liefst zien de bewoners hun straat autoluw worden, zonder doorgaand verkeer. “De schepen mag zich dan ook zeker nog aan een brief verwachten”, aldus Annie. “De drempels zijn een heel mooi begin, maar er zijn zonder twijfel nog extra maatregelen nodig. We denken bijvoorbeeld aan een fietsstraat zoals in het centrum.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.