Bewoners Gelukkige Haardstraat willen snel vernieuwing van hun straat

V.l.n.r.: buurtbewoners Phil Braithwaite , gemeenteraadslid Michael Vanhee, Hendrik Tanghe, Brigitte Desaedeleer, Nicole Muyle, Heidi Leyne, Lishlowhajev Aster en Bleonard Hoskaj. (foto JRO)
Jeffrey Roos
Jeffrey Roos Medewerker KW

De bewoners van de Gelukkige Haardstraat en de Bronstraat willen dat hun straat dringend aangepakt wordt. “Enkele weken geleden kwam ik zwaar ten val nadat ik struikelde over het oneffen voetpad”, zegt Franky Bauwens (63). Hendrik Tanghe (51) ging dan weer met een petitie rond bij de buurtbewoners.

De Gelukkige Haardstraat, een doodlopende straat met op het einde een pleintje ligt er erbarmelijk bij. De eerste huizen in de straat dateren van de eerste helft van de jaren 50 en maakten deel uit van de sociale woonwijk van de Gelukkige Haard. De buurt heeft een groen karakter door voortuintjes en laanbomen. De wijk werd genoemd naar de toenmalige voorzitter van de sociale huisvestingsmaatschappij, Henri Edebau. Ter ere van de voorzitter werd zelfs een herdenkingsmonument geplaatst op het pleintje in de Gelukkige Haardstraat. “Van dat herdenkingsmonument is niet veel meer te zien”, zucht Hendrik Tanghe, die al 15 jaar in het huisnummer 13 woont. “De straat ligt er echt slecht bij en de voetpaden zijn nog veel erger. Heel wat mensen zijn hier al ten val gekomen in de straat.”

Onkruid

Een van die mensen is Franky Bauwens. “Ik woon hier ondertussen al 38 jaar en nooit werd deze straat aangepakt. De straten rondom wel, maar aan deze straat werd nooit geroerd”, vertelt Franky. “Terwijl de straat en de voetpaden hier zeker wel eens vernieuwd mogen worden. Enkele weken geleden struikelde ik over de oneffenheden aan het voetpad voor mijn deur. Ik heb daarbij mijn schouder zwaar bezeerd. We zijn het beu. Onze straat wordt altijd vergeten. Het onkruid groeit hier zelfs uit de straatstenen. We willen dringend de straat laten heraanleggen. Nergens in Oostende worden dergelijke straatstenen nog gebruikt. We moeten al ver teruggaan in de tijd om dergelijke straatstenen terug te vinden.”

Smaller

Franky en Hendrik worden bijgestaan door verschillende mensen uit zowel de Gelukkige Haardstraat als de Bronstraat. De petitie werd door ongeveer een 30-tal buurtbewoners ondertekend. “Er moet hier dringend iets gebeuren, want op een dag vallen hier zwaargewonden”, treedt Brigitte De Saedeleer het duo bij. “Daarnaast wil ik graag aankaarten dat men op een dag, zonder daarvoor de buurtbewoners te contacteren, een houten paaltje plaatste in het midden van de Tuinstraat. Het kleine straatje werd dikwijls gebruikt om te draaien als er verkeer door de straat reed in tegenovergestelde richting. Nu kan dat daar niet meer. Er mag aan beide zijden van de straat geparkeerd worden en dat kan ook niet anders, maar het zorgt ervoor dat de straat smaller is. Verkeer terzelfdertijd in beide richtingen is haast niet mogelijk.”

Opkuisactie

De buurtbewoners hopen nu dat er dringend werk wordt gemaakt van een vernieuwing van de straat. Gemeenteraadslid Michael Vanhee (S.PA-Stadsmakers) maakt van de gelegenheid gebruik om de problematiek in de hele wijk Stene in het daglicht te stellen. “Niet alleen de site Edebau verkeert in slechte staat. De Nieuwe Stad, op wandelafstand van de Gelukkige Haardstraat verkeert in net dezelfde toestand. Heel wat stukken van het openbaar groendomein zijn in erbarmelijke toestand. Een grondige opkuisactie en een grondig en goed structureel onderhoud dringt zich op. Ook heel wat voetpaden moeten dringend aangepakt worden. Dat een kostelijke en definitieve heraanleg niet kan, snap ik. De hele site wordt immers verbouwd met projecten van zowel de Gelukkige Haard als de Oostendse Haard. Maar tijdelijke herstellingen en egalisaties moeten toch wel mogelijk zijn. De wijkbewoners moeten zich veilig en comfortabel over de openbare weg kunnen begeven”, aldus Michael Vanhee.

Leefbare buurt

Schepen Björn Anseeuw belooft om de situatie te laten bekijken. “Het is goed dat mensen begaan zijn met hun buurt. Wanneer mensen betrokken zijn met hun buurt, dragen ze er ook zorg voor. Want dat is waar we met dit stadsbestuur werk van maken: fijne, veilige en leefbare buurten om te wonen, te werken en te spelen. Wanneer mensen ons dan signaleren dat er ergens een probleem is, helpt ons dat ook om ons doel te bereiken. Telkens wanneer we een melding krijgen over een voetpad, wordt ter plaatse gekeken wat er moet gebeuren om het probleem op te lossen. Ook hier zal dat nu gebeuren”, aldus de schepen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier