Bewoners Dynastielaan boos over nieuw parkeerplan: “Waarom moeten wij ook betalen?”

Guido Grootaers: "Voor ons zijn er geen bewonerskaarten. Wie in de buurt van Plopsaland woont, krijgt er wel. Pure discriminatie!" © TV
Redactie KW

Vanaf 1 juli gaat in De Panne een nieuw parkeerbeleid in. De parkeerzones in de Dynastielaan in De Panne en de Nieuwpoortlaan tot Koksijde worden nu ook betalend. De bewoners van die straten reageren misnoegd. “Dit kost ons jaarlijks 1.281 euro”, stelt Guido Grootaers. “Waarom kunnen wij geen bewonerskaarten krijgen?”

1.281 euro, dat is het bedrag dat de bewoners van de appartementen in de Dynastielaan in De Panne jaarlijks zouden moeten betalen met de invoering van het nieuwe parkeerbeleid. Concreet komt het erop neer dat er 7 euro per dag betaald moet worden in het weekend en tijdens de vakantieperiodes. Tegen 1 juli zouden de 91 nieuwe parkeerautomaten er moeten staan. De bewoners zonder garage reageren misnoegd.

De appartementsgebouwen in de Dynastielaan werden gebouwd in de jaren zeventig. Toen moesten er van de wet nog geen garages voorzien worden bij de appartementen. Daardoor is er nu heel wat parkeerplaat te kort, zeker wanneer het zomerseizoen op volle toeren draait.

Guido Grootaers woont samen met zijn vriendin Carina van Craen al vier jaar in een van de appartementsgebouwen. Grootaers heeft het wel naar zijn zin in De Panne : “Het is hier zalig wonen, iedereen is hier vriendelijk en de streek is prachtig”, zegt Grootaers. Maar het is niet allemaal rozengeur en manenschijn in de Dynastielaan. “Via het maandelijks blad De Panne Leeft moesten wij vernemen dat wij vanaf 1 juli moeten betalen om onze auto te parkeren voor onze eigen woning.”

Discriminatie

De bewoners voelen zich opzij geschoven, omdat ze geen bewonerskaarten krijgen. Terwijl bewoners in de buurt van Plopsaland die wel aan kunnen vragen. “Dit is pure discriminatie. De buurt rond Plopsaland noemen ze dan een toeristische zone. Maar hier staat het minstens even vol in de zomer. Schandalig gewoon”, haalt Guido Grootaers uit.

Tweedeverblijver, dagjestoerist of bewoner, het parkeerreglement geldt voor iedereen – Burgemeester Bram Degrieck

Een bijkomend probleem is dat door het nieuwe parkeerbeleid de waarde van de appartementen keldert, vindt Guido Grootaers. “Als je geen garage hebt, ben je de pineut.” Guido denkt er al over na om het appartementsgebouw te verlaten en een nieuwe woning te zoeken. “We hebben hard gewerkt om ons een appartementje of studio te kunnen veroorloven aan de kust en nu krijgen we dit op ons bord.”

Geen alternatief

De Dynastielaan is een lange straat zonder zijstraten. Op ruime afstand van het stadscentrum. De auto parkeren op de grote markt in het centrum van De Panne is dus geen optie. Daarom verwachten de bewoners dan ook een alternatief, bevestigt ook Tamara Cuvelier. Zij werkt voor Syndic , gevestigd in een van de appartementsblokken. “Het is niet fair ten opzichte van de mensen die hier wonen. En wij werken hier, voor ons wordt het ook niet evident.”

Bram Degrieck, burgemeester van De Panne, is voorlopig niet te vermurwen. “Of je nu een tweedeverblijver, een dagjestoerist of een bewoner bent, je zal moeten voldoen aan het reglement. Dat reglement zegt dat je vanaf 1 juli moet betalen in die zone.” Maar de burgemeester van De Panne blijft niet blind voor de opmerkingen van de bewoners.

Geen uitzondering

“We begrijpen dat er een aantal bezorgdheden zijn. We zijn aan het onderzoeken hoe veel bewoners er effectief een garage hebben, maar dat valt niet zo snel te achterhalen. Maar we moeten ook durven stellen dat er vandaag al heel wat mensen zijn die in een betalende zone wonen.” Op de vraag of de bewoners op een bewonerskaart kunnen rekenen in de nabije toekomst, antwoordt Degrieck negatief. “Ik begrijp dat het voor velen niet snel genoeg gaat, maar voorlopig gaan we geen bewonerskaarten uitreiken.”

(TV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier