Bewoners Beneluxlaan in Tielt niet onverdeeld gelukkig met plotse komst van deze biggenruggen

Nick De Vlieger is niet onverdeeld gelukkig met de biggenruggen. "Onze wagens lopen gevaar en we kunnen amper nog onze oprit in- of uitrijden. (Foto Ronny Neirinck) © RN KRANT VAN WEST-VLAANDEREN
Randy De Clercq

De nieuwe obstakels remmen dan wel het verkeer voor een groot stuk af, ze zorgen ook voor een groter risico op afgereden zijspiegels van geparkeerde auto’s, klinkt het in de straat.

De Beneluxlaan in Tielt is al langer een verkeersonveilige straat. Er zijn links en rechts afwisselend parkeervakken, waardoor auto’s er op de meeste plaatsen niet kunnen kruisen. Brave chauffeurs wachten hun beurt af, anderen rijden toch gewoon door en vlammen tijdens het kruisen dan maar over het fiets- en voetpad. Dat kan sinds deze week niet meer, nadat de stad er witte biggenruggen plaatste tussen wegdek en fietspad. En daar zijn niet alle bewoners, ondanks het veiliger gevoel, niet onverdeeld gelukkig over.

“De geplaatste betonblokjes hebben zeker wel hun voordelen, het idee erachter is goed”, zegt buurtbewoner Nick De Vlieger (36). “De weg wordt nogal vaak gebruikt als sluipweg om het stadscentrum in of uit te rijden. Sommigen rijden er tot 110 kilometer per uur. En als het niet snel genoeg gaat, dan wordt er wel ingehaald. Zo zag een van mijn buren ooit eens een chauffeur helemaal rechts op het fiets- en voetpad inhalen.”

Geen ideale oplossing

Toch is de oplossing niet ideaal, zegt Nick. “De biggenruggen kwamen zonder enig overleg met of communicatie naar de burgers en werden niet overal even logisch neergezet. Zo staan ze soms vervelend voor het op- en afrijden van opritten en garages. Bovendien zijn onze auto’s hierdoor een natuurlijk schild geworden tegen de hardrijders. Vanaf nu is de enige uitwijkmogelijkheid nog de geparkeerde wagens, met mogelijk afgereden spiegels tot gevolg.”

Schepen van Mobiliteit Guido Mehuys (SP.A) benadrukt dat het een tijdelijke maatregel is, omdat de weg plots veel intensiever wordt gebruikt door de werken aan de Pontweg. “Als die werken achter de rug zijn, zullen we meer structurele maatregelen nemen in de weg. Alle opties staan open. Zo zullen we verderop in de weg het fietspad en de parkeervakken doortrekken.”

(RDC – Foto RN)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier