Bart Tommelein bereikt akkoord met NMBS over extra treinen

© (Foto JRO)
Jeffrey Roos
Jeffrey Roos Medewerker KW

De burgemeester van Oostende Bart Tommelein en de NMBS hebben een akkoord bereikt in het overleg na de incidenten in het Oostendse station van vrijdag. “We hebben een akkoord over drie grote elementen die een bepalende rol spelen”, aldus de burgemeester.

Er komen dan toch extra treinen naar Oostende. Bart Tommelein wou de treinen niet zonder overleg en een garantie dat de veiligheid in zijn stad gewaarborgd werd. De NMBS gooide het dinsdag op een akkoord met de niet aflatende burgemeester. Dat wil zeggen dat er woensdag toch extra treinstellen worden ingezet om alle passagiers van het binnenland naar Oostende te brengen. “Er komt wel degelijk een veilig en robuust veiligheidsplan”, vertelt Tommelein. “In de eerste plaats gaan we de reizigersstromen kanaliseren op de perrons. Er zal gewerkt worden met compartimenten door middel van hekkens. Daarbij zullen reizigers de naar Kortrijk, Antwerpen of Brussel reizen, gescheiden worden van elkaar. Op die manier komen niet alle reizigers samen op het perron. De reizigersstromen zullen geleid worden door de spoorwegpolitie en krijgen daarbij versterking van de Federale politie.”

Ook proactieve communicatie was een belangrijk punt van de burgemeester. “Op het Stationsplein komt een groot LED-scherm met daarop boodschappen omtrent eventuele vertragingen of annulatus. Die boodschappen kunnen we ook meenemen op de borden in de binnenstad, ook daar hebben we een afspraak over gemaakt”, gaat de burgemeester verder. “De sociale media van zowel de stad als de NMBS zullen in de toekomst samenwerken in geval van grote of kleinere incidenten om ervoor te zorgen dat er voldoende gecommuniceerd wordt. Maar het allerbelangrijkste is dat treinreizigers vanaf nu gebruik kunnen maken van een aanmeldingssysteem. Als iemand bijvoorbeeld om 19 uur de trein neemt naar Brussel. Dan kunnen ze zich aanmelden en krijgen ze meteen ook alle info rond die trein indien er zich iets voordoet.”

Systeem bestond al

Volgens Tommelein bestond het aanmeldingssysteem al binnen de NMBS, maar werd het nooit gebruikt. “Het verbaast me dat het systeem in deze tijden nog nooit werd gebruikt. Mensen kunnen via het systeem gewoon aanmelden welke trein ze zullen nemen. Dat zorgt ervoor dat we die mensen kunnen lokaliseren indien er iets gaande is. In Oostende worden nu dus ook de systemen zoals die al bestaan voor de grotere festivals, gebruikt”, aldus de burgemeester.

“Als burgemeester ben ik blij met dit akkoord. Op alle vragen die ik heb gesteld is er een antwoord gekomen. Dan denk ik dat ik als burgemeester zeker tevreden mag zijn. Niets belet de NMBS nu om extra treinen in te zetten komende week. Het wordt warm, zeer warm en dat zorgt altijd voor een volkstoeloop naar onze stad en dat zal nu niet anders zijn. Of we als stad voorbereid zijn? Ik heb mijn vakantie, die normaal nu gepland stond, uitgesteld. Ik wil niets aan het toeval overlaten en de coördinatie tussen de stad en de veiligheidsdiensten in goede banen helpen leiden. We hebben gemerkt dat het aanmeldingssysteem voor onze stranden werkt en nu is ook de NMBS voorbereid. We zijn klaar voor een druk weekend, maar blijven alert”, besluit de burgemeester.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier