Autoloze zondag in Kortrijk stond garant voor plezier en nattigheid

De ligfiets race was een groot succes. De scherpe bochten waren een echte uitdaging. © TV
Tom Vanderghinste
Tom Vanderghinste Medewerker KW

Naast heel wat andere Vlaamse gemeenten deed ook Kortrijk mee met autoloze zondag. Ondertussen al voor de zevende maal. Nu het centrum omgedoopt werd tot fietszone was dit het ideale moment om mensen te betrekken met het straatgebeuren. Autoloze zondag stond garant voor een zonnige, speelse, actieve maar eveneens natte editie. “Het wordt weer een hoogdag voor Kortrijk” aldus Axel Weydts, Schepen van Mobiliteit.

In de binnenstad vonden er tal van activiteiten plaats voor jong en oud. Van het Schouwburgplein tot aan het Sint-Amandsplein en van ‘t Plein tot aan de Leieboorden stonden jong en oud gezellig te keuvelen op wat normaal een straat is voor auto’s en fietsers. Aan de verlaagde Leieboorden konden kinderen het spel “ter land, ter zee of in de lucht” spelen en met de zon op de achtergrond doken heel wat kinderen op de opblaasbare matten. Ook Maxim en Milan overtuigden hen ouders om te mogen deelnemen. “We hebben al heel veel dingen gedaan zoals op een stier gezeten, met gekke fietsen gereden en van de Broeltoren brug gesprongen. Dit mag gerust meer gebeuren”, vertelt Maxim enthousiast.

Ik werk in de Reepkaai en mijn man is na het werk langsgekomen samen met de kinderen met de fiets. Het mag gerust meerdere malen per jaar gebeuren dat het autoloze zondag is want de kinderen amuseren zich te pletter” lacht Valerie, mama van Maxim en Milan, ons toe.

Maxim en Milan gingen onbevreesd het water op.
Maxim en Milan gingen onbevreesd het water op.© TV

Ligfietsrace

Als de auto verbannen wordt uit het centrum dan krijgen andere middelen voorrang. Naast de eigen tweetrappers onder onze benen was er dit jaar sinds lang een ligfietsrace. In totaal namen er 10 mensen aan deel die allemaal een andere ligfiets hadden. “Meestal rijden we op pistes maar hier mochten we op de straat racen. Dat gevoel is toch helemaal anders. Het parcours was ongeveer 1,2 km lang en bevatte 2 scherpe bochten. Een echte uitdaging en zeker voor herhaling vatbaar. We haalden snelheden tot 50 km/uur wat toch wel super is.” Vertelt Birger, één van de deelnemers, ons. De wedstrijd werd gewonnen door Stijn Van De Maele uit Waregem.

Op het schouwburgplein werd koning fiets en voet dan vervangen door een echt pony ritje voor de allerjongsten onder ons. Het volledige plein werd in een waar western decor geplaatst en bezoekers konden een drankje nuttigen op een strobaal of een houten klapstoeltje. Octave uit Kortrijk genoot zienderogend van het ritje. “Het was heel leuk op de pony. Normaal fiets ik hier maar nu zat ik op een paard” besluit hij.

Octave genoot van het ponyritje, maar zag de foto niet echt zitten.
Octave genoot van het ponyritje, maar zag de foto niet echt zitten.© TV

De zevende editie van Autoloze Zondag mag spreken van een succes. Door het mooie weer kwamen heel wat mensen buiten en werd het straatbeeld voor een aantal uren omgetoverd tot een waar feestparadijs voor jong en oud. Ook de regen kon in de late namiddag het volk niet deren. (TV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier