Iets na 8 uur kwamen een 50-tal betogers aan op de parking langsheen de E17, aan de grensovergang in Rekkem. Ze wandelden een honderdtal meter Frankrijk binnen, waarop ze de snelweg opliepen en het verkeer in beide richtingen volledig blokkeerden. "Met onze actie willen we België, Frankrijk en vooral Europa wakker schudden", klinkt het bij de betogers. "Het conflict met Azerbeidzjan, grotendeels gestimuleerd door de Turkse president Erdogan, eist duizenden onschuldige mensenlevens en Europa schijnt er zich niets van aan te trekken. Hebben ze schrik van de Turken of liggen ze niet wakker van Armeniërs? Dagelijks worden huizen gebombardeerd en vallen er slachtoffers. Onze jonge mensen trekken naar ginder om te helpen in de strijd, maar ze worden geconfronteerd met getrainde soldaten. Het is een ongelijke strijd, die we onmogelijk kunnen winnen. We willen helemaal niet in de rol van slachtoffers kruipen, maar willen ook niet hulpeloos aan de zijlijn staan toekijken. Dankzij deze actie zal iedereen van het conflict horen spreken en zal er misschien Europese druk op Turkije worden uitgeoefend."

Verkeer in de soep

De actie miste zijn effect niet. Het verkeer draaide, zowel aan Belgische kant als aan Franse kant, volledig in de soep. Chauffeurs die vanuit Frankrijk België via Rekkem wilden binnen rijden, moesten op de A22 reeds in Rijsel aanschuiven. De politie sloot de snelweg ter hoogte van shoppingcenter Promenade de Flandres volledig af en het verkeer werd via secundaire wegen afgeleid. In geen tijd ontstonden er ook in de grensgemeenten Halluin, Neuville en Tourcoing monsterfiles.

(lees verder onder de foto)

Het verkeer stond lang stil., CLL
Het verkeer stond lang stil. © CLL

Wie vanuit België Frankrijk binnen wilde rijden, moest ook blijk geven van heel wat geduld. Vanaf Aalbeke was het aanschuiven totdat het verkeer volledig tot stilstand kwam. Een tijdlang werd geopperd om het Brexit-plan toe te passen, om zo het verkeer via Doornik om te leiden.

Rond 9 uur besloten de betogers hun actie stop te zetten en trokken ze te voet, over de snelweg, terug naar hun wagens. Ze konden niet uitsluiten dat dergelijke acties zich nog zouden gaan herhalen.

Iets na 8 uur kwamen een 50-tal betogers aan op de parking langsheen de E17, aan de grensovergang in Rekkem. Ze wandelden een honderdtal meter Frankrijk binnen, waarop ze de snelweg opliepen en het verkeer in beide richtingen volledig blokkeerden. "Met onze actie willen we België, Frankrijk en vooral Europa wakker schudden", klinkt het bij de betogers. "Het conflict met Azerbeidzjan, grotendeels gestimuleerd door de Turkse president Erdogan, eist duizenden onschuldige mensenlevens en Europa schijnt er zich niets van aan te trekken. Hebben ze schrik van de Turken of liggen ze niet wakker van Armeniërs? Dagelijks worden huizen gebombardeerd en vallen er slachtoffers. Onze jonge mensen trekken naar ginder om te helpen in de strijd, maar ze worden geconfronteerd met getrainde soldaten. Het is een ongelijke strijd, die we onmogelijk kunnen winnen. We willen helemaal niet in de rol van slachtoffers kruipen, maar willen ook niet hulpeloos aan de zijlijn staan toekijken. Dankzij deze actie zal iedereen van het conflict horen spreken en zal er misschien Europese druk op Turkije worden uitgeoefend."De actie miste zijn effect niet. Het verkeer draaide, zowel aan Belgische kant als aan Franse kant, volledig in de soep. Chauffeurs die vanuit Frankrijk België via Rekkem wilden binnen rijden, moesten op de A22 reeds in Rijsel aanschuiven. De politie sloot de snelweg ter hoogte van shoppingcenter Promenade de Flandres volledig af en het verkeer werd via secundaire wegen afgeleid. In geen tijd ontstonden er ook in de grensgemeenten Halluin, Neuville en Tourcoing monsterfiles. (lees verder onder de foto)Wie vanuit België Frankrijk binnen wilde rijden, moest ook blijk geven van heel wat geduld. Vanaf Aalbeke was het aanschuiven totdat het verkeer volledig tot stilstand kwam. Een tijdlang werd geopperd om het Brexit-plan toe te passen, om zo het verkeer via Doornik om te leiden. Rond 9 uur besloten de betogers hun actie stop te zetten en trokken ze te voet, over de snelweg, terug naar hun wagens. Ze konden niet uitsluiten dat dergelijke acties zich nog zouden gaan herhalen.