Amper een op de vier bushaltes in Brugge is toegankelijk

Annick Lambrecht bij een bushalte. © Davy Coghe
Stefan Vankerkhoven

Nu is amper één vierde van de 574 bushaltes op Brugs grondgebied toegankelijk voor mensen met een rolstoel. “We willen dit op korte termijn opkrikken tot 60 procent”, beloofde burgemeester Dirk De fauw tijdens de gemeenteraad maandagavond.

De Lijn heeft sinds 2020 een masterplan toegankelijke haltes aangekondigd waarmee ze de helft van de haltes toegankelijk wil krijgen tegen 2030. Maar, hoe is het gesteld in Brugge? Dat vroeg raadslid Annick Lambrecht (Vooruit) maandag tijdens de gemeenteraad.

“De West-Vlaamse cijfers zijn erg slecht: aan meer dan 8 op de 10 bushaltes raken personen in een rolstoel niet zelfstandig op de bus en slechts 7 procent van de haltes is aangepast voor slechtziende mensen”, hekelt de politica.

Nieuw bussenplan

Volgens burgemeester Dirk De fauw telt Brugge 574 bushaltes: “Amper 23 procent van de haltes is toegankelijk voor mensen die minder mobiel zijn. Met de invoering van het nieuwe bussenplan zal De Lijn slechts 331 haltes behouden en 243 schrappen. Er worden 54 nieuwe bushaltes gecreëerd die allemaal rolstoelvriendelijk zijn. Volgens de planning van De Lijn zullen 232 van de 331 haltes toegankelijk worden, dat is zo’n 60 procent.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.