Alle politieke partijen willen meer aandacht voor Beernems treinaanbod

© GF
Redactie KW

Meer treinen per uur en de slechte overstapmogelijkheden in Aalter aanpakken vormen voor N-VA de basis voor een goed en efficiënter treinaanbod in Beernem. Een mening die de meerderheid deelt na jaren van afbouw van de Beernemse treinen.

Als één gemeente het meest verwoord werd tijdens de West-Vlaamse consultatieronde over het NMBS-vervoersplan in het Provinciehuis Boeverbos was het wel Beernem”, verwoordt burgemeester Jos Sypré (CD&V). Gemeenteraadslid Arthur Mortier, specialist openbaar vervoer bij N-VA Beernem, licht toe: “Er rijden voldoende treinen door onze gemeente. Alleen moet de planning beter op elkaar, op de gebruiker en op nieuwe klanten worden afgestemd.”

“Het is opvallend dat zowel gedeputeerde Jurgen Vanlersberghe (sp.a), als Koen Kerckaert van de NMBS Beernem aanhaalden als de gemeente die een herkansing moet krijgen. Er werden immers met het vorige vervoersplan heel wat treinen geschrapt die in Beernem stoppen“, vertelt Sypré. Het aantal opstappers in Beernem daalde volgens Sypré sedert deze schrapping. Elke weekdag telt het Beernsems station zo’n 650 opstappende pendelaars. Om aan een vlottere verbinding met grote steden te raken, moeten zij vaak uitwijken naar Aalter of Brugge.

Om de Beernsemse pendelaars beter te bedienen stelt N-VA twee concrete veranderingen voor. Eén daarvan is een betere integratie van Beernem in het bestaande IC-aanbod. Een ander plan is een extra stop in de trein tussen Gent en Blankenberge: “In de huidige planning zou de trein richting Blankenberge om 15 minuten voor het uur en de trein richting Genk 15 minuten na het uur kunnen stoppen in Beernem. Dit is telkens 30 minuten voor of na de Lokale trein. Deze trein wordt getrokken door twee krachtige locomotieven en komt soms tot 8 minuten voor zijn vertrektijd aan in Gent (komende van Brussel). Tijdens het weekend zou de eerste trein in Beernem aankomen om 05.15 uur richting Gent, wat een merkelijke verbetering zou zijn dan de huidige regeling. De eerste trein in Beernem vertrekt tijdens het weekend pas om 06.45 uur”, voegt Mortier toe.

(AVH)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.