Aanleg rotonde zorgt voor zeven maanden verkeersellende: “Vooral lastig voor handelaars”

Buurtbewoners Martine Bekaert en Dirk Vierstraete wonen in Bergelen, op een steenworp van de nieuwe rotonde. Ook voor hen wordt het omrijden tot eind juni. (foto SLW)
Stefaan Lernout

Het kruispunt bij Bergelen en de Koningin Fabiolastraat is een gevaarlijk verkeerspunt dat eindelijk aangepakt wordt. Het worden werken van lange duur. Tegen eind juni zal er weer normaal verkeer tussen Wevelgem en Gullegem mogelijk zijn. Tot die tijd wordt het verkeer omgeleid via de Hondschotestraat.

Je hebt het wellicht ooit zelf ondervonden: vanuit de Kleine Ieperstraat, de straat van Grootmoeders koffie, de Koningin Fabiolastraat oprijden richting Wevelgem. Het is geen sinecure. Na minstens vijfmaal naar links en naar rechts te hebben gekeken, ben je er nóg niet gerust op dat er geen voertuig afkomt. Het is altijd hopen dat er geen snelheidsduivel net de hoek omkomt.

“Het is een gevaarlijk manoeuvre, je moet het wat gewoon zijn”, geeft Vinciane Pattyn van Grootmoeders koffie toe. “Zelf kunnen we na al die jaren wel inschatten wanneer het veilig is. Maar als mijn ouders op bezoek komen bijvoorbeeld, ben ik nog altijd opgelucht als ik zie dat ze veilig het kruispunt hebben verlaten.”

De rotonde ter hoogte van Bergelen is dus een goede zaak. Dat vinden alle betrokkenen. Ook Martine Bekaert en Dirk Vierstraete, zij wonen in de straat Bergelen op een steenworp van het te bouwen rondpunt. “Ik ben hier geboren”, zegt Dirk. “Ik woon hier al mijn hele leven lang en herinner me slechts één ongeval, een auto die uit de bocht ging. Voor de rest staat die elektriciteitscabine daar nogal in de weg. Dat is waar. Zeker met de nieuwe wijk hierachter is de rotonde de goede beslissing.”

Het wordt wennen

De aanleg van de wijk is ondertussen volop bezig. De nieuwe verkaveling zal 54 woningen tellen. Dat zal voor heel wat extra verkeer zorgen. Daarom werd ook geopteerd voor een rotonde en niet voor een kruispunt. Die rotonde zal je vanuit vijf straten kunnen oprijden. De nutsmaatschappijen maken van de gelegenheid gebruik om de nodige aanpassingswerken uit te voeren. Er komen nieuwe rioleringen en de beruchte bakstenen elektriciteitscabine die het eind van de Kleine Ieperstraat in twee splitst, verdwijnt. Vanaf december begint de miserie voor de omwonenden. Dan wordt het kruispunt afgesloten en zal er geen gemotoriseerd verkeer meer mogelijk zijn tussen Wevelgem en Gullegem via de Koningin Fabiolastraat.

Aanleg rotonde zorgt voor zeven maanden verkeersellende:

“De omleiding loopt via de Rijksweg, de Hondschotestraat en de Schuttershoflaan, zo toonden ze ons op de informatievergadering”, zegt Vinciane Pattyn. “Via de dwarsweg kunnen bezoekers Grootmoeders koffie bereiken, voor onze leveranciers wordt het even uitkijken. De bocht naar de korte Ieperstraat is wel heel scherp. Uiteindelijk zal het een goede zaak zijn voor iedereen, het zal wel wennen. Zeven maanden is wel lang, voor de handelaars in de buurt zal het een moeilijke periode worden.”

Dat kan bakkerij Gaereminck in de Koningin Fabiolastraat alleen maar beamen. Ook daar betreuren ze dat de werken zo lang duren. Er zijn heel wat klanten die voorbijrijden en stoppen voor een brood. Die klanten riskeren ze kwijt te raken. Ze vrezen ook dat ze hun klanten uit Moorsele een tijd niet meer zullen zien door de knip in de Heirweg-Bergelen.

“Volgens mij was dat niet echt nodig”, vindt ook Dirk Vierstraete. “Die knip komt er uit vrees voor het sluipverkeer. Er waren toch andere mogelijkheden om dat sluipverkeer te beperken of te penaliseren?” Tijdens de werken kunnen fietsers en voetgangers veilig door de werf stappen of rijden. Fietsers kunnen ook via de Heirweg en Bergelen van Moorsele naar Gullegem blijven rijden.

Bergelen via Poezelhoek

Om de chaos compleet te maken, is de Provincie West-Vlaanderen vorige week gestart met de aanleg van een nieuwe hoofdparking van provinciedomein Bergelen in de Hemelhofweg. Tot het paasverlof zullen bezoekers enkel kunnen parkeren op het terrein Poezelhoek, bij de terreinen van FC Gullegem. De nieuwe parking biedt plaats voor een tachtigtal wagens en zal te bereiken zijn via een nieuwe inkomdreef. Toegang via de Hemelhofweg zal niet langer toegelaten worden en de parking nabij Brasserie Bergelen verdwijnt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier