Aanleg fietssnelweg langs de spoorweg in Zulte gaat volgende fase in

"De aanleg zorgt voor een vlotte en veilige fietsverbinding tussen Machelen en Deinze", stellen schepenen Michaël Vandemeulebroecke en Sophie Delaere. © JF
Redactie KW

De provincie Oost-Vlaanderen start begin mei met de verdere aanleg van het fietspad lange afstand langs de spoorweg. De fase die nu volgt, betreft het gedeelte tussen de Kruishoutemstraat in Machelen en de Bokstraat, waarin de fietssnelweg Deinze loopt.

“Deze aanleg zorgt voor een vlotte en veilige fietsverbinding tussen Machelen en Deinze”, aldus schepenen Sophie Delaere en Michaël Vandemeulebroecke, beiden lid van Open Zulte en respectievelijk bevoegd voor openbare werken en mobiliteit en verkeersveiligheid. Ward Baeten (N-VA Zulte) kwam onlangs nog zwaar ten val op een kruispunt in Machelen toen hij met zijn elektrische fiets naar huis reed van zijn werk. Hij sprak toen ook al de hoop uit dat de uitbreiding van de fietssnelweg er snel zou komen.

“De provincie Oost-Vlaanderen is bevoegd voor het aanleggen van de fietssnelweg”, gaat Sophie Delaere verder. “De provincie heeft het heel druk tegenwoordig maar ze proberen een prioriteit te maken van de fietssnelweg.”

Zijde Leliepark

De fietssnelweg F7 langs de spoorlijn vervult immers een belangrijke rol binnen de gemeente Zulte. Nu al is het fietspad aangelegd tussen het station van Waregem en de Meylegemstraat in Olsene. De volgende fase is die tussen de Kruishoutemstraat in Machelen en de grens met Deinze. Het fietspad komt aan de zijde van het Leliepark te liggen. Het gemeentebestuur kocht enkele stukken grond aan om deze uitbreiding te kunnen realiseren.

Ontsluiting woonwijk

“Het gaat over drie stukken grond die gebruikt werden door mensen om hun achtertuin tot dicht tegen de spoorweg uit te breiden, maar die ze nooit werkelijk in bezit hadden. Het gaat dan ook niet over onteigeningen en er waren dan ook geen problemen. Bovendien komt er een ontsluiting van de woonwijk Leliepark naar de fietssnelweg, we zullen een klein extra wegje aanleggen om een gemakkelijke toegang tot de fietssnelweg te realiseren.”

Op 6 mei 2019 start de uitvoerende aannemer Van Robays nv uit Machelen met de voorbereidende werken. De aanleg zal afgerond worden in het najaar van 2019. In een volgende fase zal het laatste stuk op grondgebied Zulte aangelegd worden, namelijk tussen de Meylegemstraat in Olsene en de Kruishoutemstraat in Machelen. Dat kan volgens Sofie Delaere wel nog een paar jaar duren. Dan zal de fietssnelweg van station Waregem tot de grens met Deinze lopen.

Fietsersbrug

“Het uiteindelijke doel is om de fietssnelweg door te trekken tot aan het station van Deinze. Hiervoor zal ook een fietsersbrug aangelegd moeten worden, het station van Deinze is heel wat moeilijker te bereiken dan dat van Waregem. Deze laatste fase is dus nog verre toekomstmuziek”, besluit schepen Michaël Vandemeulebroecke. (JF)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier