Aangepaste verkeerssituatie aan De Notelaar baart ouders zorgen

© AVH
Redactie KW

Na een proefperiode is in de Knesselarestraat in Beernem/Oedelem een permanente verkeersremmer geplaatst. Sindsdien stapelen de verkeersproblemen zich volgens de buurtbewoners op. Ouders van schoolgaande kinderen zijn bezorgd om de veiligheid.

Op menig Facebookgroep werd vorige vrijdag hevig gedebatteerd over de ellenlange file in de Knesselarestraat. Tot meer dan een kilometer ver stonden auto’s aan te schuiven om de verkeersremmer ter hoogte van de gemeenteschool De Notelaar te kunnen passeren. Ook op de gemeenteraad van vorige week werd het probleem aangekaart door gemeenteraadslid voor N-VA Branco Francois.

Door de verkeersremmer wijken volgens hem veel wagens uit op het voetpad aan de overkant, net waar ouders en kinderen aan de schoolpoort staan en wachten. “Dat leidt tot gevaarlijke situaties, wat als daar eens een kind niet op tijd weg is?”.

Buurtbewoonster Silke Depestel deelt de bezorgdheid. “De wegversmalling doet auto’s vertragen, maar velen hebben geen geduld om te wachten en gebruiken het voetpad om niet te moeten wachten.”

Burgemeester Jos Sypré beloofde na de gemeenteraad een oplossing te zoeken. Hij vraagt bij het gewest naar de mogelijkheid om paaltjes te plaatsen waardoor auto’s verplicht worden om te wachten.

Lange file

“Maar daar is het probleem niet mee opgelost. De verkeerssituatie zorgt ook nog voor een ander probleem: de drukte”, gaat Silke Depestel verder. “Er zijn ook werken in de Sijselestraat en aangezien passeren hier sowieso al moeilijk is door het geschrankt parkeren, zorgt die verkeersremmer voor heel veel extra drukte. Soms staat hier een enorm lange file.”

Ook dat probleem erkent burgemeester Sypré. Volgens hem is het hoogseizoen voor landbouwers een van de oorzaken. “Die mensen moeten natuurlijk hun werk doen en Beernem is een landbouwgemeente, maar het is een feit dat hun verkeer voor extra drukte zorgt. Eens hun hoogseizoen voorbij is, wordt het zeker en vast kalmer.”

Volgens Gijs Degrande, fractieleider van oppositiepartij N-VA, moet nagedacht worden over alternatieve oplossingen. “De situatie is op dit moment niet goed. Voor ons is de veiligheid allerbelangrijkst, dus dat er paaltjes komen, is een goede zaak. Maar liefst van al is er ook een vlotte doorgang en dat is nu niet het geval”, aldus Gijs Degrande. Volgens de oppositie kunnen extra politiepatrouilles aan de schoolpoort ook soelaas bieden.

Te smal geworden

“Maar er moet zeker een andere oplossing komen. Dit is onhoudbaar. De schoolbus moet zelfs verder parkeren omdat er hier geen ruimte meer is. De kinderen moeten in een lange rij terug naar De Notelaar wandelen.”

“Bovendien is het in het algemeen te smal geworden en kunnen auto’s elkaar met moeite passeren. Dit is voor onze kinderen te onveilig”, besluit Silke Depestel. (AVH)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.