Aandacht voor verkeersveiligheid naar de start van het schooljaar toe

We zien v.l.n.r. burgemeester Vincent Van Quickenborne, Thomas Desimpelaere van PZ Vlas, vrijwilligers Johan Buyck en Mireille Devillé en schepen van Mobiliteit Axel Weydts met twee politieagenten van PZ Vlas. © EDB
Els Deleu
Els Deleu Medewerker KW

Het stadsbestuur en de politie van Kortrijk hebben speciale aandacht voor verkeersveiligheid bij de ‘ongewone’ start van een nieuw schooljaar. “Het is immers 5,5 maanden geleden dat er nog zoveel verkeer op de weg zal geweest zijn”, luidt het.

“Zo’n 20.000 kinderen uit basis- en middelbare scholen zullen zich morgen in het verkeer begeven”, begint burgemeester Vincent Van Quickenborne het persmoment dat niet toevallig georganiseerd wordt aan vbs Sint-Paulus aan de Burg. Felix de Bethunelaan in Kortrijk. “Dat is hier een belangrijke passage voor het verkeer, zeker met de stationswerken”, aldus de burgemeester. Naast de stationswerken zijn er onder meer ook werken aan de gang in de Torkonjestraat in Marke/Aalbeke, aan de Overzetweg in Marke, waar de werken eind september moeten afgerond zijn en op de E17 verwacht men dat de baan op 12 september weer open gaat.

Sancties

Volgens cijfers van Politiezone Vlas raken jaarlijks 2.500 schoolkinderen – of 14 per dag – gewond op weg van en naar school. Er zullen vanaf de eerste schooldag snelheidscontroles zijn in de zones 30 in en rond de schoolomgevingen. Dit zal voornamelijk ‘s morgens bij de start van de schooldag en ‘s avonds wanneer de lessen stoppen gebeuren met anonieme flitswagens. “Dit doen we al sinds 2013”, legt de burgemeester uit. Er wordt ook opgetreden tegen wildparkeren in de schoolomgevingen. Parkeren op voet-, fiets- of zebrapad zal gesanctioneerd worden met een boete van 116 euro. “Niet enkel automobilisten maa ook bromfietsers en fietsers worden gecontroleerd. De eerste fietslichtcontroles worden gepland vanaf oktober.”

Emblemen

Schepen van Mobiliteit Axel Weydts vult aan dat er ook extra aandacht gaat naar de fietszones. “We hebben er nu drie, nl. in de binnenstad, in Heule en in Marke. Autobestuurders blijven er achter de fietsers. Autobestuurders die fietsers inhalen riskeren een boete van 58 euro. Er komen emblemen op de grond waar fietsers aangespoord worden om hun plaats in het midden van de straat op te nemen.” Politieagenten en gemachtigd opzichters zullen bij het begin en het einde van elke schooldag het verkeer regelen op drukke kruispunten en invalswegen waar veel schoolgaande kinderen te voet of met de fiets moeten oversteken. Nieuw is dat ook vrijwilligers een belangrijke rol zullen spelen in het verkeersbeleid van Kortrijk. 25 mensen stelden zich hiervoor kandidaat na een oproep via sociale media. Ze zullen helpen bij campagnes over verkeerspreventie en verkeersklassen organiseren voor overtreders. De schepen vertelt dat ook een oproep gedaan zal worden naar bouwfirma’s om het charter wegtransport te organiseren. “Het is ondertussen al weer maanden geleden dat er met start- en einduren van de lessen moest rekening gehouden worden.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier