80.000 euro voor realisatie van zuidelijke geluidsberm langs E17 in Harelbeke

Er komt dus een geluidsberm, zoals op deze foto in Gentbrugge, langs de E17 in Stasegem. © belga
Peter Van Herzeele
Peter Van Herzeele Medewerker KW

De Vlaamse Overheid trekt dit jaar 80.000 euro uit voor de aanleg van een geluidsberm langs de E17 ter hoogte van de Keizershoek in Stasegem.

De realisatie van deze gronddam maakt deel uit van een groter project waarbij verschillende grondwerken langs de snelwegen in Harelbeke, Waregem en Kortrijk worden gebundeld. Dat blijkt uit het antwoord op een parlementaire vraag van Vlaams volksvertegenwoordiger Bert Maertens (N-VA) aan minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters (Open VLD).

De bewoners van de Keizershoek in Stasegem zijn al langer vragende partij om de geluidshinder van de E17 aan te pakken. In 2017 werd de stabiliteitsstudie voor de gronddam aan het Agentsschap Wegen en Verkeer bezorgd. De technische bepalingen werden in 2018 afgewerkt. “Aangezien het om pure grondwerken gaat, werd het bestek nog uitgebreid met andere werken langs de snelwegen in de regio Kortrijk. De omgevingsvergunning voor het volledige project werd verleend in december 2019. Momenteel worden alle offertes verzameld. Daarna moet de gekozen aannemer aangesteld worden en volgt de timing van de verschillende deelopdrachten”, stelt Bert Maertens.

Nog andere werken

Wout Patyn, fractieleider van N-VA in de Harelbeekse gemeenteraad, is tevreden dat de Vlaamse Regering de nodige centen uittrekt voor de geluidsberm. “De noordelijke geluidsberm langs de E17 werd tussen augustus 2014 en maart 2015 gerealiseerd. Het bleef wachten op de zuidelijke berm ter hoogte van de wijk Keizershoek. Dit dossier gaat al een heel eind mee. Gelukkig is uitstel geen afstel, onze burgers wachten al lang genoeg”, zegt hij.

Naast de gronddam langs de E17 in Stasegem worden ook de middenberm en de zijberm afgeplagd om waterstagnatie op de snelweg te vermijden. Dit gebeurt over een gecumuleerde afstand van 65 kilometer. “Langs de westzijde van de E17 wordt ter hoogte van de Goelevenweg in Waregem de oude geluidsberm afgegraven en ingezaaid. Dit gebeurt op de locatie van de relatief recent geplaatste geluidschermen. Daarnaast wordt langs de E403 ter hoogte van Aalbeke een aantal taluds hersteld. De totale raming voor al deze grondwerken werken bedraagt momenteel 850.000 euro”, weet Bert Maertens.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier