72 bestuurders veroordeeld voor kettingbotsing

© KRANT VAN WEST-VLAANDEREN
Redactie KW

Twee vrachtwagenchauffeurs, die dodelijke aanrijdingen veroorzaakten, krijgen een voorwaardelijke celstraf.

De politierechter heeft zich dinsdag in Ieper uitgesproken in het strafrechtelijke dossier van de kettingbotsing in Zonnebeke in december 2013. Er werden 74 bestuurders gedagvaard. Twee van hen werden volledig vrijgesproken.

Alle 74 gedagvaarden vroegen de vrijspraak tijdens de pleidooien. ‘Overmacht’ door een ‘plots opkomende muur van mist’ vormde de rode draad doorheen het proces. De rechtbank meende echter dat er geen sprake was van overmacht. Bijgevolg worden 72 van de beklaagden veroordeeld. Ze pasten hun snelheid onvoldoende aan of hielden te weinig afstand.

Vooral geldboetes

In totaal waren 131 voertuigen betrokken bij de kettingbotsing op 3 december 2013. Er vielen drie dodelijke slachtoffers. Bij die dodelijke ongevallen waren telkens vrachtwagens betrokken.

De botsing werd ingedeeld in vier blokken. In blok 1 overleed de bestuurder van een oplegger met bieten. In blok 3 waren twee dodelijke slachtoffers te betreuren. Twee vrachtwagenchauffeurs die daarbij betrokken waren, krijgen een voorwaardelijke celstraf van zes maanden opgelegd. Ze krijgen ook schorsing van sturen voor 3 maanden, waarvan 45 dagen effectief, en een boete van 1.200 euro. Ook een aantal andere bestuurders krijgt een rijverval opgelegd.

De meeste beklaagden krijgen een geldboete van 120 tot 600 euro.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier