42 maanden cel en meer dan drie jaar rijverbod voor fataal inhaalmanoeuvre in Beselare

Een man van 24 uit Duinkerke is zwaar gestraft voor het dodelijk ongeval dat hij veroorzaakte langs de A19 in Beselare.


Op 12 juli 2013 verongelukte de 43-jarige ongehuwde industrieel ingenieur Wim Michiel uit Ieper, toen hij op de A19 in Beselare gegrepen werd door de BMW van een man van 24 uit Duinkerke. Die reed aanvankelijk door en stopte pas een kilometer verder om de politie te bellen.

“Leven is totaal zinloos geworden”

“Mijn leven is na het verlies van mijn zoon totaal zinloos geworden, ik leef nog, maar meer niet,” zo sprak de vader van Michiel tegenover de politierechter. De beklaagde zat vijf dagen in de cel en riskeert één jaar effectieve celstraf en een jaar rijverbod.

Meester Marc Snick, die de familie van het slachtoffer vertegenwoordigde, had het over het roekeloos rijgedrag van de aanrijder die zeer snel reed. De advocaat werd bijgetreden door de openbare aanklager, die een celstraf, deels effectief, en een rijverbod van één jaar vorderde. Voor de procureur is er duidelijk sprake van vluchtmisdrijf.

“Routineus door cruise control”

Meester Christian Vandenbogaerde, advocaat van de aanrijder, probeerde de zaak te kaderen. “Mijn cliënt was wel degelijk aangedaan door het ongeval”, aldus de raadsman. “Mijn cliënt gebruikte zijn cruise control en voor de man was het een routineuze manier van rijden.” De verdediging wou ook niet spreken van vluchtmisdrijf. “Hij wist dat er een zijdelingse aanrijding was geweest, maar hij was in paniek, een mens is geen machine. Hij stopte verder en gaf toch al zijn gegevens door aan de politie,” aldus de verdediging.

Na afloop van de zitting bod de beklaagde zijn excuses aan. Te laat, meende de familie. De man kreeg voor het ongeval drie jaar cel, waarvan 18 maanden met uitstel, een rijverbod van drie jaar waarvan ook een deel met uitstel en een effectieve boete van 900 euro. Voor het vluchtmisdrijf kreeg de beklaagde zes maanden cel met uitstel, een rijverbod van drie maanden en een boete van 400 euro waarvan de helft met uitstel.

(HV)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.