400.000 euro om problemen op en rond snelwegparkings in Marke aan te pakken

Olaf Verhaeghe

Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open VLD) trekt volgend jaar 400.000 euro uit voor de snelwegparkings langs de E17 in Marke. Dat geld moet dienen in de strijd tegen transmigrantenproblematieken. In de bosjes en struiken rond de snelwegparking is bovendien ook hinder van vrijende koppeltjes. “Beide parkings worden afgesloten met robuuster hekwerk en er wordt een toegangsweg voorzien voor de politiediensten”, duidt minister Peeters.

Begin september 2020 organiseerde Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters (Open Vld) en toenmalig Federaal minister van Binnenlandse Zaken en Veiligheid Pieter De Crem (CD&V) het eerste provinciale overlegmoment in West-Vlaanderen om tot een gemeenschappelijke aanpak te komen rond snelwegparkings en de transmigratieproblematiek.

Stevige hekken

“Problemen met transmigranten aan snelwegparkings is een belangrijk maatschappelijk gegeven”, stelt minister Peeters. “Vanuit het Agentschap Wegen en Verkeer kunnen we dit probleem helaas niet alleen verhelpen. Door bijkomende infrastructurele maatregelen en het inzetten van privébewakingsteams zetten we vanuit Vlaanderen al extra in op veiligheid voor vrachtwagen- en andere chauffeurs.”

Uit de ontmoetingen met verschillende West-Vlaamse burgemeesters, maar ook lokale en federale politiediensten en de provinciale afdelingen van AWV heeft de minister naar eigen zeggen veel geleerd. “Dat overleg heeft veel input opgeleverd en de afgelopen maanden hebben we het plan van aanpak verder afgewerkt.”

Concreet voor Kortrijk betekent dit dat er voor de snelwegparkings in Marke 400.000 euro wordt uitgetrokken. Met dat geld komt er robuuster hekwerk om beide parkings af te sluiten. Daarnaast wordt ook een toegangsweg voor de politiedienste naar de parking richting Frankrijk voorzien. De maatregelen moet er in de loop van volgend jaar komen.

Minder overlast voor wijken

Ruth Vandenberghe, burgemeester van Kortrijk voor Team Burgemeester, is alvast heel tevreden met de extra beveiliging. “Wij ijveren al enkele jaren voor een beter hekwerk tussen de parkings en de aangrenzende gebieden. Omdat dit ontbrak, konden de snelweggebruikers te gemakkelijk de woonwijken en natuurdomein De Marionetten bereiken, met veel overlast positief. Deze aanpassingen zorgen ervoor dat dat niet meer mogelijk is, de bewoners van de wijken zullen zich opnieuw een stuk veiliger voelen.”

Ook minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD) benadrukt het belang van extra maatregelen. “Om het probleem van mensensmokkel kordaat aan te pakken, moeten we samenwerken. De steden en gemeenten, met Vlaamse én federaal. Met deze forse investering zorgt Vlaanderen voor meer veiligheid langs de parkings in Marke, federaal zullen we er voor zorgen dat inklimmen in vrachtwagens op snelwegparkings strafbaar wordt.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier