3 keer meer alcoholcontroles in Kortrijk, Kuurne en Lendelede

In politiezone Vlas loopt sinds kort de verkeersveiligheidscampagne ‘de Max’.

Dat gebeurt in samenwerking met de horeca-uitbaters van Kortrijk, Kuurne en Lendelede. “De bedoeling is om de bestaande BOB-campagne, met haar alcoholcontroles ‘s nachts en in het weekend, uit te breiden naar het brede uitgaansleven”, aldus de Kortrijkse burgemeester Vincent Van Quickenborne. “Dit betekent dat er ook overdag en tijdens de werkuren gecontroleerd wordt op alcoholmisbruik. Denk maar aperitiefmomenten en de bijhorende glaasjes alcohol tijdens de lunch met collega’s of zakenpartners. Als men daarna nog met de auto rijdt, is de kans op ongevallen uiteraard even groot als in het weekend.”

De Max-campagne bestaat uit een preventief luik en een repressief luik. Vincent Van Quickenborne: “Met zoveel horeca-uitbaters uit Kortrijk, Kuurne en Lendelede zaten we samen om te praten over het opzet van die campagne. Die wordt gepromoot door drie klinkende slogans: ‘Oezne chauffeur is de max!’, ‘Negatif is wok de max!’, ‘Ant steur is het de max!’.”

Al 1.438 controles

“De horeca zelf kan ook zijn duit in het zakje doen door bijvoorbeeld alcoholvrije cocktails te promoten of eigen initiatieven te lanceren”, pikt de Kuurnse burgemeester Francis Benoit in. “Denk maar aan Diedjies die zelf een actie op poten zetten en elke bestuurder die nuchter vertrekt een waardebon schenkt voor een volgend toegangsticket.”

Naast het sensibiliseren is er ook een repressief luik: sinds kort voert politiezone Vlas driemaal meer alcoholcontroles uit dan vorig jaar. Nu al moesten 1.438 mensen een test afleggen, in 2013 waren er dat 1.403. Commissaris Philippe Samyn: “Vanaf februari sturen we regelmatig een patrouille van twee of drie mensen de baan op die gelijk waar een alcoholcontrole kunnen uitvoeren. Die kan zich bovendien gemakkelijk verplaatsen. Het project zal zeker tot eind 2014 lopen. Daarna volgt een evaluatie.” (AXV-foto LOO)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.