20,6 miljoen voor beruchte verkeerswisselaar R8-A19: werken starten volgend jaar

© Olaf Verhaeghe
© Olaf Verhaeghe
Olaf Verhaeghe

Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters (Open VLD) trekt in 2021 20,6 miljoen euro voor de heraanleg van de verkeerswisselaar van de R8 met de A19 in Kortrijk. De omgevingsvergunning voor dat grote project wordt nog dit jaar ingediend, de werken moeten volgend jaar kunnen starten.

Het verhaal van de verkeerswisselaar R8-A19 in Kortrijk is er een van lange adem. Al 25 jaar wordt benadrukt hoe gevaarlijk het knooppunt Kortrijk-West is. De aanpak van de verkeerswisselaar is dan ook al meermaals als een prioriteit naar voren geschoven.

Vrijdag komt Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters (Open VLD) met bijzonder goed nieuws over de verkeerswisselaar. Voor de aanleg van de nieuwe wisselaar R8 met de A19 maakt de minister in 2021 20,6 miljoen euro vrij. “Verkeersveiligheid blijft een topprioriteit en dat betekent dat we investeren in gedrag, educatie, sensibilisering en handhaving, maar ook in infrastructuur. Door heel concreet gevaarlijke punten weg te werken, moet het veiliger worden op Vlaamse wegen”, klinkt het.

Het Agentschap Wegen en Verkeer maakt zich sterk dat de omgevingsvergunning voor het project nog dit jaar kan worden ingediend. Als alles verder goed blijft gaan, moeten de werken in de loop van 2021 van start kunnen gaan.

De U-bochten met verkeerslichten van vandaag leveren te vaak gevaarlijke situaties op. Bovendien zorgt de huidige inrichting er ook voor dat een vlotte doorstroming van het verkeer zeker tijdens de spits moeilijk ligt. Die U-bochten worden vervangen door een trompetaansluiting waar het verkeer elkaar niet langer moet kruisen.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.