18 vrachtwagens van Litouws transportbedrijf in beslag genomen

Redactie KW

De Geluwse vestiging van een Litouws transportbedrijf, dat de voorbije maanden zorgde voor overlast in de streek, werd zaterdag grondig gecontroleerd. 18 Litouwse trekkers werden in beslag genomen en het woongedeelte van het bedrijf werd onbewoonbaar verklaard.

Bart Vandooren, zaakvoerder van Veba Cars aan de Nijverheidslaan, werd zaterdagochtend opgeschrikt door verschillende interventiewagens van de federale politie. “Ik was aan het werk in de garage en zag die wagens plots oprijden richting onze buren van RV Transport”, vertelt hij.

“Ze sloten het begin en het einde van de straat af, zodat niemand kon ontsnappen. De werkzaamheden op de herstelplaats van het transportbedrijf werden stilgelegd en alle aanwezigen werden gecontroleerd. Het was een grote actie, want er kwamen verschillende diensten ter plaatse die de hele dag bezig waren.”

De actie was een samenwerking van de Federale Wegpolitie, Federale Gerechtelijke Politie, milieudienst van politiezone Arro Ieper en arbeids- en woninginspectie. Tijdens de controle van de trekkers in Geluwe werden ook in Houthalen vrachtwagens van de firma gecontroleerd. 25 mecaniciens en chauffeurs uit Wit-Rusland, Oekraïne en Kirgizië werden verhoord.

De controles richtten zich op inbreuken aan de vrachtwagens, fraude, inbreuken op het sociaal strafrecht, de leefomstandigheden van de werknemers en inbreuken op de milieuwetgeving. Er werd onder meer nagegaan of de werknemers het correcte loon ontvingen.

Klachten

Op basis van de eerste bevindingen besliste de arbeidsauditeur om 18 vrachtwagens in beslag te nemen: 16 vrachtwagens in Geluwe en 2 in Houthalen. Ook een servicewagen werd geïmmobiliseerd. Het woongedeelte van de bedrijfsgebouwen, waar enkele werknemers verbleven, werd onbewoonbaar verklaard. Het onderzoek wordt voortgezet door het Arbeidsauditoraat Gent, afdeling West-Vlaanderen.

Begin juni werden al eens 11 vrachtwagens geïmmobiliseerd voor allerlei inbreuken en het bedrijf moest toen voor 40.000 euro aan onmiddellijke inningen betalen. Er waren ook klachten van omwonenden en buurgemeenten.

“Die werknemers doen gewoon hun werk en zijn meer dan welkom, maar veel vrachtwagens staan in de straat geparkeerd. Ze blokkeren garages en uitritten en rijden borden aan”, zegt Vandooren. “Het bedrijf, dat meer dan 1.000 vrachtwagens heeft, stelt niet voldoende privéparking ter beschikking. Die vrachtwagens staan ook geparkeerd in buurgemeenten Menen en Komen.”

Buurgemeente Zonnebeke dreigde zelfs met een parkeerverbod nadat de truckers opnieuw verantwoordelijk waren voor zwerfvuil en overlast aan de afrit van de A19 in deelgemeente Beselare, waar ze in hun vrachtwagens kampeerden.

(TP)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten