150 reizigers zaten bijna twee uur vast op trein zonder airco na aanrijding in Torhout

© (Foto JH)
Redactie KW

Een trein met aan boord 150 reizigers stond sinds 12.30 uur stil op de sporen in Torhout na een persoonsaanrijding. De trein stond in de volle zon. “De trein is niet uitgerust met airco dus we trachten de mensen snel te evacueren ”, zei Thomas Baeken van Infrabel.

De aanrijding gebeurde op Lijn 66 aan de spoorwegovergang in de Schavelarestraat in Torhout. Dat is de laatste overweg vooraleer de trein het station van Torhout binnenrijdt. Het gaat om de trein vanuit Brussels Airport/Zaventem die eindbestemming Oostende heeft. Om 12.30 uur kwam het op de spoorwegovergang tot een persoonsaanrijding. De machinist probeerde nog in alle hevigheid te remmen maar het was te laat. De trein met zes wagons kwam een honderdtal meter verder tot stilstand. De hulpdiensten zoals de brandweer en politie kwamen snel ter plaatse, net als de medische hulpdiensten. Zij gingen ook na of er iemand op de trein hulp nodig heeft.

Geen airco

Ook Infrabel kwam ter plaatse. “Het gaat om een trein met 150 reizigers aan boord”, zegt Thomas Baeken van Infrabel. “De trein heeft wel nog stroom via de bovenleiding maar dit type trein is niet uitgerust met airco. Aangezien de trein in volle zon staat maken we samen met de NMBS er zo snel mogelijk werk van om iedereen veilig te evacueren. Dat zou normaal niet lang mogen duren. De trein staat stil in de buurt van het station dus iedereen kan naar daar worden gebracht.” Door de aanrijding was het treinverkeer tussen Lichtervelde en Brugge onderbroken. De NMBS legde vervangbussen in. De verwachting ws dat de hinder zeker tot 16 uur zou duren, maar rond 15.30 uur werden de sporen opnieuw vrijgegeven.

Update

De reizigers konden allen iets na 14 uur geëvacueerd worden. “Rond 14.15 uur werden alle passagiers met vervangbussen van De Lijn naar het station van Torhout gebracht”, zegt Bart Crols van de NMBS. “Ze kregen ook allemaal water. Vanuit het station werden drie vervangbussen van De Lijn ingelegd.” (JH)

Wie vragen heeft rond zelfdoding, kan terecht op de zelfmoordlijn via het gratis nummer 1813 of op www.zelfmoord1813.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier