1,2 miljoen om geluidsoverlast in Doorniksesteenweg aan te pakken

Ook het wegdek in Outrijve krijgt mogelijks een nieuwe toplaag. © JS
Redactie KW

Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters (Open VLD) trekt dit jaar 1,2 miljoen euro uit voor een heropwaardering van de N353, de verbindingsweg tussen Avelgem en Spiere-Helkijn.

Avelgem krijgt zo een klein deel van de 2,2 miljard euro die de Vlaamse regering in 2020 aan mobiliteit en openbare werken wil besteden. Er wordt in een kleine duizendtal projecten geïnvesteerd. Het merendeel van de koek gaat naar de aanpak van infrastructuur en verkeersveiligheid. Zo’n honderd miljoen euro is bestemd voor maatregelen in het kader van klimaat en geluid.

“In februari van dit jaar kwamen verschillende burgemeesters uit de streek samen in Kortrijk, om minister Peeters enkele projecten voor te leggen”, legt Avelgems burgemeester Lut Deseyn (Gba Gemeentebelangen) uit. Ook Avelgem heeft toen zijn dossier toegelicht. Blijkbaar hebben we de minister overtuigd van de noodzakelijkheid van de werken aan de N353.”

Veel klachten

“Tijdens de gemeenteraadsverkiezingen waren er veel klachten binnen gekomen. Vooral over geluidsoverlast. Heel wat mensen die naast de Doorniksesteenweg wonen, ondervonden lawaaihinder en andere ongemakken. De slechte staat van het wegdek zou de oorzaak zijn. Het is echter nog af te wachten of een nieuwe toplaag volstaat, enkele proeven zullen dat uitwijzen. We zullen samen met het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) zo snel mogelijk een plan van aanpak opstellen.”

De N353 zal in 2020 niet volledig hernieuwd worden. Enkel de strook asfalt tussen de Colruyt in Avelgem en Bossuit krijgt een make-over. Andere delen zijn pas over enkele jaren aan de beurt. Het stuk tussen de Stationsstraat in Avelgem en de Colruyt staat zo ingepland in 2025. Sowieso zijn daar eerst rioleringswerken vereist om een gescheiden rioleringsstelsel te creëren.

“Deze werken zijn ook veel ingrijpender”, beaamt Lut Deseyn. “De vernieuwde rioleringen moeten ook aansluiten op de collector in de Meersstraat. De studie is alvast besteld. Bovendien is het belangrijk dat onze lokale handelaars even kunnen ademhalen. Zeker na de werken in 2019 aan het centrum van Avelgem en de coronacrisis van dit jaar.”

(JS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier