Zonta Waregem is er voor ondernemende dames: “Dit jaar zeker nog met iets uitpakken”

Lid van het perscomité Ida Vanwijnsberghe, voorzitter Ingeborg Delmule, past-voorzitter Marie-Anne Popelier en lid van het perscomité Roselien Vande Velde. © DJW
Redactie KW

Wat de dames van serviceclub Zonta Waregem bindt, is zin voor initiatief en tegelijk een gedreven sociaal engagement dat zich uit in de realisatie van projecten en evenementen die lokale goede doelen steunen.

De Waregemse vereniging die behoort tot het Belgische Zonta-district Area 5 werd in 2012 opgericht. Huidig voorzitter is Ingeborg Delmulle. Haar collega-bestuursleden zijn vicevoorzitter Sabine Slegers, past-voorziter Marie-Anne Popelier, penningmeesters Kristien Nijs en Mieke Demuynck, secretarissen Els Durieux en Caroline Gheysels.

Zij werken voor de huidige 27 leden een jaarprogramma uit dat door corona de komende maanden jammer genoeg niet zal worden afgewerkt. Wat zeker nadelig is voor de fundraising, nodig om lokale organisaties, instanties en verenigingen een financieel steuntje te bieden. Maar geheel volgens de basisprincipes van Zonta blijven de dames niet bij de pakken zitten. Zij denken aan alternatieven, met oog voor de gezondheid en persoonlijke veiligheid.

Apolitieke vereniging

“2020 mag niet voorbij gaan zonder dat wij met iets kunnen uitpakken”, meent Ingeborg Delmulle. “Wat precies? Daarover zijn wij momenteel aan het brainstormen. Intussen zijn nog maar pas onze verkiezingen voorbij. Wij hebben niet alleen een nieuw bestuur maar ook comités: voor film, voor de jaarmarkt, voor pers en communicatie en voor de sprekersavonden. Vergaderen doen wij elke tweede donderdag van de maand in ‘t Landhuys in Nokere. Belangrijk is dat alle leden altijd present zijn.”

Elk jaar focussen we op drie vaste goede doelen – Marie-Anne Popelier

Past-voorzitter Marie-Anne Popelier benadrukt dat Zonta een apolitieke vereniging is. “Wij zijn een heel hechte vereniging van vriendinnen die graag initiatieven uitwerken voor de Waregemse gemeenschap. Wij zijn pluralistisch, iedereen is welkom en wij doen niet aan commerce. Elk jaar focussen wij op drie vaste goede doelen waarvan sommige verschillende jaren ondersteund worden”, duidt ze. “De voorbije jaren waren dat onder andere voedselbank ‘t Kelderke, Make a Wish Foundation en de Borstkliniek Waregem.”

Young Women Award

Een belangrijke blikvanger is de Young Women in Public Affairs-award, bedoeld voor meisjes tussen 16 en 19 jaar die zich hebben onderscheiden door hun sociale engagement en/of het uitoefenen van een leidersrol. Sinds 2015 wordt die uitgereikt in het stadhuis. De laureate wordt beloond met 500 euro.

De uitreiking van de onderscheiding koppelt Zonta Waregem telkens aan een voordracht van een spreker. Dit jaar had het Katrien D’Hert, luitenant-kolonel in het Belgisch leger, moeten zijn maar wegens corona is het verschoven naar volgend jaar.

Geweld aanklagen

Ook belangrijk zijn de jaarlijkse deelname aan de 1.000 km voor Kom op tegen Kanker en de actie Orange Your City van de UN Women die geweld op vrouwen en jonge meisjes aanklaagt van 25 november tot 10 december. Dan kleurt in Waregem de bovenrand van de watertoren oranje, net als het infobord van Expo Waregem, een deel van het parcours van de Beatrun en een deel van de wandeling Lichtjes aan de Leie.

Opgericht in: 2012

Voorzitter: Ingeborg Delmulle

Ledenaantal:27

Doel: Vriendenclub, gebaseerd op de principes van Zonta Internationaal met de bedoeling om lokale goede doelen te steunen. Dit doet Zonta via diverse activiteiten voor fundraising zoals een stand op de Jaarmarkt tijdens Waregem Koerse Feesten, jaarlijkse filmnamiddag, chalet aan de ijspiste met cava en warme chocomelk. Elk jaar reikt Zonta Waregem de YWPA-award ter waarde van 500 euro uit aan meisjes tussen 16 en 19 jaar die zich onderscheiden door hun sociaal engagement en succesvol een leidersrol vervullen.

(DJW)